Australië, Home, Oceanië

Fraser Island zelf ontdekken met 4×4

Fraser Island, ook wel K’gari is één van de plekken die je graag tijdens je reis langs de Oostkust van Australië bezocht wilt hebben. Het is de enige plek in de wereld waar een regenwoud is ontstaan op zandduinen. Een plek waar je kunt genieten van kristalheldere meren, zoals Lake McKenzie of kunt badderen in de ”Champagne Pools”. Kamperen in de natuur met wildlife om je heen of tuben in Eli Creek. Waarom dit prachtig stukje natuur in haast bezoeken als je dit ook in je eigen tempo kunt doen? Juist, Fraser Island zelf ontdekken met een 4×4 is mogelijk, maar het vergt alleen de nodige voorbereiding. Lees hieronder alle tips en trics die je nodig zult hebben. 

VEHICLE & CAMPING PERMIT
Fraser Island zelf ontdekken begint bij het aanvragen van een Vehicle en Camping Permit. 
Vehicle Permit –
Voordat je het eiland op mag met een eigen auto, dien je van te voren een Vehicle Permit aan te vragen. Een Vehicle Permit is een maand geldig en gemakkelijk online aan te vragen.
De kosten van een Permit zijn $ 51,60.

Fraser Island Zelf Kamperen Fraser Island Zelf 4x4 Foto

Camping Permit – Op het eiland zijn verschillende campings te vinden. Een aantal hebben eenvoudige faciliteiten, zoals een douche en toiletten. Voor de echte avonturiers zijn er ook vele campingplekken langs het strand te vinden, zonder enige faciliteiten. Via deze website kan je van te voren een camping uitzoeken en je Permit aanvragen. Ook de Camping Permit dien je van te voren geregeld te hebben.

VOOR VERTREK
Fraser Island zelf ontdekken met een 4×4 is gaaf, maar vergt ook de nodige voorbereiding. Voordat je het eiland opgaat is het erg belangrijk dat je de auto goed gecontroleerd hebt en overige spullen die van pas kunnen komen. Hieronder een korte checklist om je op weg te helpen:

Fraser Island Zelf 4x4 Lekkeband
Lekke band op Fraser
 • Werken alle functies van de auto; lampen, remmen, koppeling voor
  High 4/Low 4 en weet je hoe dit werkt?
 • Is er een reserveband aanwezig?
 • Heb je alle gereedschappen, wanneer je pech krijgt onderweg?
  (moersleutel, krik etc. en weet je hoe dit werkt)?
 • Werkende koelbox om eten en drinken in te bewaren.
 • Grote waterflessen, om je drinkwater bij te vullen.
 • Zorg dat je een offline kaart of papierenkaart van het eiland bij je hebt.
  Het bereik op het eiland is erg slecht.
 • Muggenspray; voor de muggen en steekvliegen
 • Een kookstel met gasflessen om te koken.
 • Zonnebrandcrème
 • Afvalzakken en wc-papier. Er zijn veel mooie campingplekjes te vinden op het eiland, maar niet elke plek is voorzien van toiletten of afvalbakken. Erg belangrijk dat je het eiland schoon houdt en voorbereid bent.

HOW TO GET THERE?
Er zijn twee verschillende plekken waar je de ferry kan pakken naar Fraser Island.
Inskip Point: Inskip Point ligt op 15 minuten rijden van Rainbow Beach. The Manta Ray Fraser Island barge vertrekt elk half uur tussen 06:00 am en 05:15 pm.  Kaartjes kan je op de boot zelf kopen en hoef je niet van te voren te boeken. Kosten: $ 75,- en return $ 120,- | Duur: 15 minuten | Meest makkelijke overgang.

River Heads: Vanuit River Heads vertrekken er dagelijks twee verschillende ferry’s, naar Kingfisher Bay and Wanggoolba Creek. De Kingfisher Bay Ferry vertrekt 6 keer per dag vanuit River Heads en dien je minstens een dag van te voren te boeken. Kosten: $ 110 One Way en $ 175 return (off peak) | Duur: 30 minuten.
De Fraser Venture Barge brengt je naar de Wanggoolba Creek op Fraser Island en vertrekt 3 keer per dag. Dezelfde prijzen gelden voor deze Ferry en dien je ook een dag van te voren te boeken.

 Fraser Island Zelf 4x4

RIJDEN OP LOS ZAND
Nu komt het spannendste deel van rijden op Fraser Island; rijden door zacht en los zand. Wellicht heb je de verhalen al gehoord/gelezen en anders lees je het hier: Bijna elke toerist got bogged at Inskip Point of op Fraser Island. Kortom, velen komen vast te zitten in het zand, omdat ze niet goed zijn voorbereid. Gelukkig is er altijd wel iemand die je ”gratis” wilt helpen, want een servicedienst laten komen kost al snel $ 200,-. Hier de tip hoe je dit kunt voorkomen!

Bron: Fourwheeler.com
 • Zorg dat je een psi-meter bij de hand hebt of ga naar het laatste benzinestation, voordat je de ferry op gaat.
 • Breng de bandenspanning terug naar 12-15 psi. Bij 20 psi zijn de banden vaak nog te hard voor erg zacht/los zand. Aan de onderkant van de banden, zie je dat de banden breder worden, waardoor je meer grip krijgt.
 • Heb je geen psi-meter, dan kan je een vork gebruiken om het lucht uit het ventiel te laten lopen. Wacht net zo lang, tot dat je ”kleine ballonnetjes” aan de onderkant/zijkant van de banden ziet vormen. Bekijk de foto. Zie je geen verschil met de banden als in het begin, dan is er nog niet voldoende lucht uit.
 • Zodra je het losse zand bereikt, probeer dan vaart te maken en houd de motor hoog in te toeren. Blijf het spoor volgen en probeer niet zelf een spoor te maken. Zodra je te weinig vaart hebt of zelf een spoor gaat maken, is de kans het grootst dat je vast komt te zitten.

FRASER ISLAND
Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en staat sinds 1992 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Via de bekende 75 Mile Beach Highway kan je langs het strand al verschillende bezienswaardigheden spotten. Houd wel rekening met de getijden van Fraser Island, om te voorkomen dat je tijdens vloed wordt weggespoeld met je auto ;). Ook landinwaarts is er genoeg te zien en of te doen. Ik zal kort wat highlights van het eiland benoemen die je niet wilt missen.

75 Mile Beach Highway – Hoe vet is het om op een ”highway” van strand te kunnen rijden? Hoe dichter je langs het water rijdt, hoe harder het zand. En hoe harder het zand, hoe harder je kunt rijden ;). Je mag maximaal 80 kmph over het strand rijden en op sommige plekken is dit terug gebracht naar 40 kmph. Bijvoorbeeld wanneer je over de landingsbaan op het strand rijdt, om te voorkomen dat een vliegtuigje niet op je klapt. Aan de 75 Mile Beach Highway kun je verschillende campsites vinden om te overnachten. Heerlijk om in de ochtend met een zeebries wakker te worden en uitzicht te hebben op het strand en de zee.

Fraser Island Zelf Rijden 75milebeach Fraser Island Zelf Eli Creek

Eli Creek – Is een klein ”kreekje” wat vanuit het binnenland de zee in stroomt. Neem je tube mee, wandel naar het beginpunt en laat je door de stroming mee stromen de zee in. Heerlijke plek om even verkoeling te zoeken. Echter vond ik het op de foto’s heel wat lijken, maar in werkelijkheid ben je in 5 minuten van het beginpunt naar het eindpunt. Gewoon een leuke toevoeging van je verblijft op Fraser Island.

Fraser Island Zelf SS Maheno Schipwrak Fraser Island Zelf SS Maheno

SS Maheno Shipwreck – 5 minuten rijden, ten noorden van Eli Creek, ligt een oud schipwrak. Dit schip voer in 1905 -1935 tussen Nieuw Zeeland en Australie. Het schip had zelfs tijdens de eerste wereldoorlog als ziekenhuis gediend. Tijdens een cycloon in 1935 is het schip op Fraser Island gestrand.

Fraser Island Zelf Champagne Pools High Tide Fraser Island Zelf ChampagnePools Ocean

Champagne Pools – Vanaf SS Maheno Shipwreck is het nog een kleine 30 minuten rijden, voordat je bij de Champagne Pools komt. Door de rotsen, is er een soort natuurlijk zwembad ontstaan, waar je ”veilig” kunt zwemmen. Ook hier moet je weer rekening houden met de getijden, want bij vloed kunnen de golven spectaculair op de rotsen vallen. Bij ons was het een grauwe dag, waardoor het niet zo mooi leek als op de foto’s.

Lake McKenzie – Wanneer je landinwaarts rijdt, kun je o.a. het Lake McKenzie meer bezoeken. Een prachtig kristalhelder meer, met een super wit zand strand. Je ogen doen bijna zeer door de zon die op het witte zand schijnt.

Fraser Island Zelf LakeMcKenzie Ik Fraser Island Zelf Lake McKenzie Ik

Regenwoud – Alleen al landinwaarts rijden is een groot avontuur. Over de zandwegen, heuvel op heuvel af, hopen dat je soms geen tegenligger tegenkomt, maakt het al een spannende rit. Ondertussen kan je genieten van de prachtig groene natuur en spot je wellicht nog wat wildlife. Echter zijn er verschillende routes, waarbij de 1 makkelijker is dan de ander. Zorg dat je een kaart hebt, zodat je niet op de verkeerde route beland. Zeker wanneer je een onervaren 4×4 bestuurder bent, worden sommige routes afgeraden.

Wilfdlife – Naast al het mooist dat er te zien is, kan je er ook nog veel wildlife spotten. Van juni tot en met oktober is er een grote kans dat je er walvissen kunt zien. Dolfijnen zwemmen het hele jaar rondom het eiland, net als haaien en krokodillen. In de zee zwemmen, is dus niet toegestaan. Ook zijn er op het eiland zelf verschillende dieren te zien, waaronder wallabies, paarden, verschillende vogels en dingo’s. Dingo’s lijken net honden, maar hebben zeker een wild karakter. Lees daarom goed te waarschuwingsborden op het eiland en laat gaan eten rondom je tent slingeren.

I know, heel wat informatie in een keer! Fraser Island zelf ontdekken met een 4×4 vergt de nodige voorbereiding, maar dan heb je ook wat. Ik hoop dat je wat aan deze informatie had en ik hoor graag hoe jouw ervaring op Fraser Island is geweest.

Meer reisinspiratie nodig? Lees dan hier mijn blog over Brisbane en wat er nog meer in de omgeving te doen is!

 

Please follow and like me:

2 thoughts on “Fraser Island zelf ontdekken met 4×4

 1. […] FRASER ISLAND Vlak voordat wij het strand op zouden rijden, lieten wij eerst lucht uit de banden lopen. ”Tel maar tot 45 seconden, dat moet voldoende zijn”, had Aaron (Arjans baas) gezegd. Zo gezegd, zo gedaan en met veel zelfvertrouwen reden wij het strand op, richting de ferry. Al snel kwamen wij twee jongens tegen die vast waren komen te zitten in het zand. They got bogged en hadden hulp nodig om eruit te komen. Oh wat voelden wij ons stoer met onze 4×4, ”No problem guys”. Of toch wel… 50 meter verderop, zaten ook wij vast in het zand. Na wat hulp van een andere gast, konden wij uiteindelijk alsnog de ferry pakken. Echter was het zelfvertrouwen wel verdwenen om door het losse zand te rijden. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *