Europa, Home, Slovenië

Vakantie naar het Triglav Nationaal Park

Op vakantie naar Slovenië, daar had ik eigenlijk nooit over nagedacht. Toch zag ik steeds vaker Instagram- en Facebookberichten over het land voorbij komen. Ik moet toegeven, ik was aardig verrast toen ik deze berichten zag. Foto’s van prachtige watervallen, helder blauwe meren, bergen, sneeuw en nog veel meer. In een blog werd de natuur zelfs vergeleken met Canada en Nieuw-Zeeland. Met name het Triglav Nationaal Park van Slovenië had indruk bij ons gemaakt. Dus tijd, om zelf op ontdekking uit te gaan en zijn wij voor een mini vakantie naar Slovenië gegaan. Was het het waard? Lees het hieronder!

ALGEMENE INFORMATIE OVER SLOVENIË
Slovenië behoort tot de EU en is ongeveer zo groot als de helft van Nederland. Slovenië behoort tot de EU en grenst aan 4 andere landen, waaronder Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije.  Ideaal, je betaalt er gewoon met de euro. Ook hoef je niet bang te wezen als je de taal niet spreekt, iedereen spreekt er erg goed Engels.  Slovenië bestaat voornamelijk uit een bosrijk gebied, de ideale vakantiebestemming voor natuurliefhebbers dus. Maar we mogen ook zeker het kleine stukje kust niet vergeten, waar je het pittoreske dorpje Piran kunt vinden. In deze blog heb ik vooral de hoogtepunten van het Triglav Nationaal Park omschreven en iets in het kort over Piran.

DE REIS NAAR SLOVENIË
Je kunt op verschillende manieren je vakantie naar Slovenië boeken en regelen. Het meest voor de hand liggende is de auto pakken of het vliegtuig nemen.
Auto: ongeveer 1100 kilometer van Utrecht naar Kransjka Gora.
Vliegtuig: Amsterdam – Ljubljana | Vliegtuigmaatschappij: Transavia. | € 150,- retour | Duur: kleine 2 uur vliegen. | Let op dat de prijs van de vliegtickets erg afhangen van het moment dat je wilt vliegen.

Tip: Ook is een enkele reis naar Ljubljana veel goedkoper. Misschien kan je een kleine roadtrip maken en via een ander vliegveld weer een enkeltje terug boeken.

AUTO HUREN 
Huren auto: 9 dagen bij Alamo. | € 76,15,- met standaard verzekering | Niet gekozen voor de extra opties. | Tip: controleer de auto van te voren goed op krassen, zodat je achteraf niet voor een verrassing komt te staan.
Alternatieve opties: Ook zijn er verschillende partijen die een ”campervan” of ”sleepervan” verhuren. Is een keer wat anders en ideaal om gedurende het voorjaar of de zomer mee te reizen.

 

LJUBLJANA, DE HOOFDSTAD VAN SLOVENIE
Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en telt ruim 278 duizend inwoners. In het midden van het historische centrum loopt de rivier Ljubljanica. De bekende brug Tromostovje (drie bruggen) is hier overheen gebouwd en verbindt beide stadsdelen met elkaar. Ook vind je in het oude stadscentrum vele unieke winkels, waar nationale en of zelfgemaakte producten worden verkocht. Alles bij elkaar is het niet heel groot en heb je het centrum gemakkelijk binnen 1 dag gezien.

TO DO:
Ljubljanski Grad: Het kasteel van Ljubljana. In het kasteel zit een restaurant en er wordt regelmatig kunst tentoongesteld. Heel bijzonder is het verder niet. Maar je kunt er altijd een kijkje nemen, al is het om met de Funicolare omhoog te gaan of het uitzicht bewonderen over de stad.
Park Tivoli: Heb je wat meer tijd in de stad en regent het niet, wandel dan eens door het park Tivoli
De wijk: Metelkova: Dit is een bekende studentenwijk, waar je veel kunst kunt vinden. Te denken valt aan mooie graffiti kunstwerken.

TO SLEEP:
Airbnb: Kosten: € 36,- per nacht. | Geheel appartement voor onszelf. | Uitzicht op de oude stad van Ljubljana. | Echter kunnen de prijzen in het hoogseizoen hoger uitvallen.

Slovenie View Bled Lake

HET BEROEMDE MEER VAN BLED  
Na de hoofdstad te hebben bezocht, kan de reis in Slovenië worden vervolgt met een bezoek aan Bled. Bleg ligt tegen het Triglav Nationaal Park aan en ligt op nog geen 40 kilometer van Ljubljana. Bled staat bekend om het meer met dat eilandje er midden in, waarop een kerk is gebouwd. Jaarlijks trekt dit vele toeristen, vooral in de zomer. Ook hier kan je je prima een dag of 2 vermaken.

TO DO
Kasteel Blejski Grad: Bovenop de klif staat het oude kasteel van Bled. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het meer. Daarnaast is er binnenin een museum te vinden, waar oude gevonden stukken worden getoond. Ook is er een ouderwetse drukker, waarbij ze laten zien hoe er vroeger afbeeldingen gedrukt werden op papier. Je kunt hier ook je eigen creatie laten drukken, maar dan wel tegen een betaling uiteraard. Of voor wie lekker decadent of romantisch wilt doen, kan je er ook lunchen of dineren.

 

Kosten: € 11,- p.p. | Kosten parkeren: € 3,- voor 2,5 uur | Dit i.v.m. beperkt aantal parkeerplekken en dat niet iedereen blijft plakken. | Duur: in 1 uur heb je het wel gezien.

Wandelen rondom het meer: Je kunt volledig rondom het meer wandelen. Echter is dit geen korte wandeling.  Je kunt er ook voor kiezen om een klein deel te wandelen of er met de auto omheen te gaan.
Bootje varen naar het eiland toe: Op verschillende plekken langs het meer kan je een bootje huren en naar het eiland toe varen. Het eiland zelf is niet heel groot en na een uur heb je het meeste wel gezien. Voor wie wat meer tijd heeft, is het zeker een leuke optie. Kosten: € 12,-

Triglav Nationaal Park Bohinj Meer 

HET MEER VAN BOHINJ
Vanuit Bled is het een klein halfuurtje rijden naar het meer van Bohinj. Het voordeel van een klein land is dat de reisafstanden ook klein zijn. Hierdoor kan je veel zien op 1 dag. Het Meer van Bohinj wordt omringd door de bergen en ook vertrekken er vanaf hier meerdere wandelroutes of maak je een wandeling rondom het meer. In de zomer is ook dit een toeristische trekpleister, maar in het naseizoen kan je er goed genieten van de rust. Deze plek vond ik goed te combineren met het meer van Bled.

Slovenie Slap SavicaTO DO:
Waterval Savica: wanneer je langs het meer rijdt, vind je aan de overkomt de waterval Savica. Het is vanaf de parkeerplaats een kleine wandeling omhoog, ongeveer 15 a 20 minuten. De waterval kent vanaf beneden gezien een A vorm.
Vogel skigebied: Iets minder bekend, zijn de skigebieden in Slovenië. Het skigebied Vogel is er 1 van, maar helaas is deze niet altijd sneeuwzeker. Houd daarom de weersvoorspellingen in de gaten, mocht je gedurende de winter Slovenië willen bezoeken.

VERDER HET TRIGLAV NATIONAAL PARK IN: KRANJSKA GORA
Een bezoek brengen aan Slovenië: het Triglav Nationaal park mag niet ontbreken tijdens deze vakantie. De bergen, het heldere water, de groene natuur, het is er zo mooi. Van een stevige hike tot aan een ontspannen wandeling in het dal. Je vindt het hier allemaal. Vanaf het meer van Bohinj is het een uur rijden naar Kranjska Gora. In dit dorp vindt jaarlijks de world cup Alpine Ski plaats in maart. Vele Europeanen komen hier op af om deze sport te aanschouwen. Naast skiën in de winter, kan je hier nog meer beleven en ook gedurende de zomer.

Triglav Nationaal Park Waterval Pericnik Uitzicht Triglav Nationaal Park Waterval Pericnik

TO DO
Slap Pericnik: Na een uur wandelen door het bos van het Triglav Nationaal Park, word je getrakteerd op het uitzicht van de waterval Pericnik. Na een kleine hike van 10 minuten kan je zelfs zo dicht bij de waterval komen, dat je er achterlangs kunt lopen. Deze hike loopt echter wel redelijk steil omhoog, dus je moet goed te been zijn.

Bezoek de bron: Zelenci.  Om hier te komen, moet je een wandeling van 5 minuten maken vanaf de parkeerplaats. Hier zitten geen steile stukken tussen en is gemakkelijk te bewandelen. Het meer van Zelenci heeft het helderste water wat er in Slovenië te vinden is. Door warmtebronnen onder het meer, bevriest het meer nooit tijdens de winter en heeft het altijd een gemiddelde temperatuur van 6 graden.
Skiën: Wat ik al aangaf in de intro, kan je hier in de winter skiën. Dit gebied is in de winter meer trefzeker dan het skigebied Vogel. Het skigebied heeft 20 kilometer aan piste en er zijn genoeg accommodaties aanwezig.

 

TO SLEEP
Apartmaji in Sobe Tina| € 36 per nacht. | Appartement, eigen keuken, badkamer en slaapkamer. | Prijzen kunnen veranderen tijdens het hoogseizoen.

BOVEC MET DE HELDER BLAUWE RIVIER: SOCA
De bekendste rivier van het Triglav Nationaal Park is de Soca Rivier. Deze Rivier komt vanuit de bergen, waarbij het water ijsblauw gekleurd is. Geen wonder dat er op deze rivier, vele activiteiten worden aangeboden gedurende de zomer. Vanuit het kneuterige dorpje Bovec, kan je verschillende activiteiten ondernemen. Te denken valt aan, kayakken, raften, ziplinenen, grotten beklimmen enzovoort. Gezien wij er eind oktober waren, hebben wij geen van deze activiteiten ondernomen. Wel kan je onderstaande activiteiten ten alle tijden doen.

 

TO DO:
Lepena: Iets voor Bovec neem je de afslag naar Lepena. Direct na de afslag, steek je een bruggetje over, waaronder de Soca rivier loopt. De auto kan je hier gemakkelijk parkeren en je bent nog geen 10 meter verwijderd van de kloof.  Rij je nog wat verder door langs het water, dan kom je na 1,5 kilometer nog een parkeerplaats tegen. Dit pad, leidt je naar nog meer watervallen. Ook wel Sunikov Vodni Gaj genoemd.

Waterval Virje: Een kleine 5 kilometer buiten Bovec, vind je de waterval Virje. Het is ongeveer een kilometer naar beneden lopen, vanaf de parkeerplaats. Besef je wel, dat je na afloop het hele stuk weer omhoog moet lopen. Ook hier heb je weer uitzicht op een mooie waterval. Deze waterval kan je vervolgens goed combineren met de waterval Boca. Wanneer het genoeg geregend heeft, komt er uit de rosten een waterval van … meter naar beneden kletteren.

TO SLEEP:
Hostel Soca Rocks | € 40,- per nacht. | Tweepersoonskamer met een gedeelde badkamer. | Gratis gebruik maken van een keuken. | Sfeervol ingericht en vanaf hier kan je ook verschillende activiteiten ondernemen.

LAATSTE HOOGTEPUNT VAN HET TRIGLAV NATIONAAL PARK
Waterval Kozjak: Ook deze wandeling is niet zwaar en brengt je naar een waterval, verborgen in het bos. Eerst wandel je over een brug de rivier over en via een bospad wandel je verder het bos in. Onderweg kwamen wij nog een vuursalamander tegen het pad overstak. Na 15 minuten lopen, kom je uit bij de waterval Kozjak.

 

Tot slot brachten wij een bezoek aan de Tolminski Korita. Hier wandel je dit keer door een kloof, langs een helder blauwe rivier. Ook is deze plek bekend van de bekende foto van de Bears Eye. Bij ons leek het helaas niet zo mooi als op het plaatje en ik vond de kloof zelf indrukwekkender. Verwacht hier weer veel trappen, wat voor een uitdaging kan zorgen.
Kosten:€ 5,- per persoon entree. | Inclusief kaart van het gebied. | Binnen 1 uur heb je alles wel gezien.

PIRAN: KLEIN VENETIE
Mocht je nog tijd over hebben of iets extra’s aan je reis willen toevoegen? Sla dan het pittoreske dorpje Piran niet over. Een klein dorpje, waarbij 1 nacht voldoende is. Maar het kan een mooie afsluiting zijn voor je reis. Het dorpje ligt aan zee en vanaf de ene kant zie je de Italiaanse stad Trieste en aan de andere kant zie je Kroatië. Het centrum kent allemaal kleine steegjes en aan de rand vind je vele restaurants. Je kunt hier heerlijk genieten van de zonsondergang en met ondertussen een lekker wijntje.

 

WAS HET DE VAKANTIE NAAR SLOVENIË WAARD?
Absoluut! Ik vond Slovenië een heerlijk land om doorheen te reizen en het heeft veel te bieden. Of je er heen gaat voor je zomervakantie, herfstvakantie of je bent op doorreis, het is in alle gevallen de moeite waard om even te stoppen. Ook vond ik dit een ideale bestemming om in te zetten voor een roadtrip door Europa. Lees bijvoorbeeld hier een leuke route voor een roadtrip door Italië. Of bekijk mijn blog over Boedapest, Hongarije. Tijdens deze mini-vakantie hebben wij ons bezoek aan het Triglav Nationaal Park gecombineerd met Italië en Kroatië.  Volgens mij genoeg keus en voor ieder wat wils die in is voor een vakantie naar Slovenië.

Ps. Kijk hier voor meer foto’s om een indruk te krijgen! 

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *