Home, Nieuw Zeeland, Oceanië

Rondreis door Nieuw Zeeland: Het Zuidereiland

Wie droomt er niet van om ’s ochtends wakker te worden met een fantastisch uitzicht? Alle rust om je heen en bijna geen mensen te bekennen? Wil je dat ervaren? Maak dan een rondreis door Nieuw Zeeland! Nieuw Zeeland bestaat uit twee eilanden, het Noorder- en het Zuidereiland. Beide erg divers en ook heel verschillend. Van prachtige stranden tot aan besneeuwde bergtoppen. Daarnaast telt het land 4,5 miljoen inwoners, waarvan meer dan de helft op het Noordereiland woont. Stel je voor, wat een rust is dat op het Zuidereiland! Lees snel verder en ontdek hoe een rondreis door Nieuw Zeeland kan zijn. Wil je meer weten over het Noordereiland, klik dan hier! 

VERVOERSMIDDEL VOOR JE RONDREIS
Er zijn verschillende mogelijkheden om een rondreis door Nieuw Zeeland te maken. Bijvoorbeeld een georganiseerde rondreis, openbaar vervoer, het huren van een auto of camper en of het kopen van een auto. Echter is het huren of kopen van een auto/camper wel aan te raden. Er is namelijk erg veel te zien op beide eilanden en het land is goed te bereizen. Ook zijn er vele plekken die je op 1 dag met elkaar kan combineren, dan is het openbaar vervoer niet handig. Wij betaalden wij voor onze Honda Odyssee (een sleepervan)  $ 2800 Nieuw Zeelandse dollar en hij reed perfect. Deze auto’s worden te koop aangeboden op Facebookpagina’s of de bekende site Trade Me.

Rondreis door Nieuw Zeeland met Honda_Odyssey Rondreis door Nieuw Zeeland sleepervan Honda_Odyssey

DE IDEALE ROUTE VOOR JE RONDREIS DOOR NIEUW ZEELAND: HET ZUIDEREILAND
De landschappen op het Zuidereiland zijn adembenemend. Van witte stranden en groene baaien tot besneeuwde bergtoppen en watervallen. Echter kan kan je je nog wel eens vergissen in de afstanden. Een afstand van 200 kilometer in Nederland, waarbij je in 2 uur op de plaats van bestemming bent, is in Nieuw Zeeland wel anders. Houd hier daarom wel rekening mee, wanneer je je reis gaat plannen. Hieronder tref je de plaatsen aan die ik heb bezocht, in een volgorde die je ook kan toepassen voor jouw rondreis. Daarnaast geef ik ook bij elke plek tips en adviezen voor overnachtingen, restaurants, mooie wandelingen en meer.

 1. Picton
 2. Marlborough sounds
 3. Abel Tasman National Park
 4. Punakaki (Pancake Rocks)
 5. Arthurs Pass (Devils Punchbowl Falls)
 6. Franz Josef Glacier
 7. Lake Matheson
 8. Haast Pass
 9. Wanaka
 10. Cardrona
 11. Queenstown
 12. Milford Sound
 13. Dunedin
 14. Moeraki
 15. Lake Pukaki
 16. Mount Cook Village
 17. Lake Tekapo
 18. Christchurch
 19. KaikouraRondreis door Nieuw Zeeland, Picton

1. PICTON: START VAN ONZE RONDREIS DOOR NIEUW ZEELAND
Kom je van het Noordereiland en neem je de boot naar het Zuidereiland, dan start je rondreis in Picton. Picton ligt in één van de baaien van Marlborough Sounds en wordt omringd door de groene natuur. Het dropje zelf is niet erg groot, maar het heeft wel een paar gezellige restaurantjes. Ideaal om bij aankomst of vertrek even bij te komen en wat te drinken en of te eten. De bootovertocht duurt toch wel 3 uur. Ook zijn er voldoende campings en accommodaties te vinden, mocht je laat in de middag aankomen.

To sleep: Whatamango Bay Campsite | Voor de lowbudget travellers met sleepervan | $ 8,- p.p. | Schone toiletten, maar geen douche | Een mooie rustige campsite, met in de ochtend een uitzicht over de baai.
Picton top 10 Holiday Park | Deze camping is luxer als hierboven omschreven | $ 20,- p.p. | Gratis gebruiken maken van keuken + televisiekamer | Warme en goede douches | Zwembad

2. MARLBOROUGH SOUNDS
Vanuit Picton zijn wij doorgereden naar Nelson. Heb je de tijd, neem dan de Queen Charlotte Drive. Onderweg krijg je prachtige uitzichten over de baaien van Marlborough Sounds. Ook kan je in dit gebied mooie hikes maken of op zoek gaan naar de wijngaarden. Echter liggen de wijngaarden meer in de buurt van Blenheim. Dit ligt niet op de route naar Nelson. Mocht je met de ferry weer teruggaan van het Zuidereiland naar het Noordereiland, dan is dit een optie voor de terugweg. Mocht je niet van wandelen houden, kan je ook in dit gebied kayakken of met de boot een tour nemen.

3. ABEL TASMAN NATIONAL PARK
Vanuit Marlborough Sounds hebben wij onze roadtrip voortgezet naar het Abel Tasman National Park. In Nelson zou je een korte stop kunnen maken om even te lunchen. Het heeft een knus centrum met wat leuke winkeltjes om rond te neuzen. Vanuit het Abel Tasman National Park kan je ook prachtige wandelingen maken langs de kust. De stranden hebben wit zand en het water is erg kalm. Heerlijk vertoeven, tijdens een mooie zomerse dag. Wanneer de zon lager begint te staan, gaan de locals naar het strand om oesters of mosselen te verzamelen. Met een beetje geluk spot je er ook andere zeedieren. Zo kwamen wij een kleine octopus tegen, verstopt tussen de rotsen.

To sleep: Pohara Beach Top 10 Holiday park | $ 23,- p.p. | Voorzien van alle faciliteiten, keuken en tv kamer. | Ideaal wanneer je buiten het seizoen reist, gezien het ’s avonds dan behoorlijk afkoelt.

Rondreis door Nieuw Zeeland, Punakaiki Rondreis door Nieuw Zeeland, pancake rocks

4. PUNAKAIKI (PANCAKE ROCKS)
Via Abel Tasman National Park rijd je een stuk terug richting Nelson en ga je vervolgens via de SH 6 richting het zuiden. Dit is een erg mooie route, waarbij je mooie stukken natuur zult zien. Je krijgt bijna het gevoel alsof je je rondreis door Nieuw Zeeland in Canada voortzet. Omringt door de groene natuur, de bergen om je heen, een ijsblauwe rivier langs de weg, kortom genieten. Vervolgens rijd je langs de kust verder en kom je bij Punakaiki uit. Het bezoeken van de Pancake Rocks kost je hooguit een uur. Een ideale bezienswaardigheid om als ”stop” in te zetten. Er is een mooi pad aangelegd, waarbij je een goed zicht hebt op de bijzondere rotsformatie. Met geweld zie je de zee tegen de rotsen aan klotsen.

Rondreis door Nieuw Zeeland, Devils Punchbowl Waterfall

5. ARTHURS PASS
Arthurs Pass ligt niet helemaal op de route, maar dit mag je eigenlijk niet overslaan. Vanaf hier krijg je steeds meer te zien van de bergen van het Zuidereiland. Neem hiervoor ”Highway 73”. Inmiddels waren wij zo’n 4 a 5 dagen bezig met onze rondreis door Nieuw Zeeland, voordat wij hier aankwamen. Het is een prachtige route, dwars door de bergen, met een en al groen om je heen. Ook is er een grote kans dat je de bekende Kea vogel spot. De Kea lijkt op een papegaai en is alleen te vinden op het Zuidereiland. Ook kan je een bezoek brengen aan de waterval: Devils Punchbowl Waterfall. Het is een korte wandeling  van ongeveer 20 minuten ernaar toe. Vervolgens kan je de auto weer omkeren en verder gaan met de route.

Rondreis door Nieuw Zeeland, Arthurs Pass  Rondreis door Nieuw Zeeland, Kea Bird

To sleep: Jacksons Retreat – West Coast Holiday Park | $ 22,- p.p. | Erg fijne camping, met verschillende vertrekken. | Gratis gebruik van douches, keuken en woonkamer. | In de woonkamer staat een open haard, waar je je ’s avonds lekker aan kan opwarmen.

6. FRANZ JOSEF GLACIER
Wanneer je eenmaal weer op Highway 6 rijdt en langs de kust naar het zuiden gaat, kom je langs het dorpje Franz Josef. Dit dorp is vernoemd naar de Franz Josef Glacier. Het dorpje geeft je meteen een gevoel van een apres-ski dorp tijdens je wintersport vakantie. Het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen en de gezellige restaurantjes op elke hoek, maken het compleet. Een ideale plek om de nacht door te brengen en in de ochtend een wandeling te maken naar de Glacier. Vanaf het startpunt is het ongeveer 45 minuten heen en 45 minuten terug wandelen. Onderweg zie je nog een paar mooie watervallen en aan het eind zie je de gigantische glacier.

Rondreis door Nieuw Zeeland, hike Franz Josef Glacier  Rondreis door Nieuw Zeeland, Franz Josef Glacier Rondreis door Nieuw Zeeland, Franz Josef Glacier Waterfall

To Sleep: Rainforest Retreat Holiday Park | $ 22,- p.p. | Alles ziet er super netjes uit | Ook hier kan je gebruik maken van een overdekte keuken en woonkamer. | Je kunt gratis gebruik maken van de whirlpool met een sterrenhemel als uitzicht.

7. LAKE MATHESON
Een dik halfuur rijden vanaf het dorp Franz Josef, ligt het beroemde meer Lake Matheson. Wanneer het weer perfect is, kan je de bergen zien weerspiegelen in het meer. Waaronder de hoogste berg van Nieuw Zeeland, Mount Cook. Het lijkt bijna een schilderij. Wanneer het zwaar bewolkt is en het regent, zal ik de moeite niet nemen. Toch vond ik dit wel een van de hoogtepunten tijdens onze rondreis door Nieuw Zeeland.

Rondreis door Nieuw Zeeland, Lake Matheson

8. HAAST PASS
Via Haast Pass, verlaat je de kustlijn en rijd je landinwaarts richting Wanaka.  Ook deze weg, geeft je de meest waanzinnige uitzichten vanuit de auto. Onderweg zijn er genoeg plekken waar je even kunt stoppen. Of misschien beter gezegd, waar je wilt stoppen! Ook zie je goed hoe de natuur begint te veranderen. Van tropische planten, maakt het plaats voor meer bebossing en heideplanten.

Hoogtepunten zuidereiland, road to wanaka Hoogtepunten zuidereiland, hiken in Wanaka

9. WANAKA
Wanaka ligt aan het Wanaka meer. Wanaka is een gezellig, maar klein dorp. Gedurende de winter kan je hier goed zijn voor de wintersport. Met Cardrona en Treble Cone om de hoek, kan je hier fantastisch skiën en of snowboarden. Ook is het een heerlijke omgeving om te wandelen en of te hiken. Een perfecte basis om de omgeving eens goed te verkennen. Neem een lekkere lunch mee voor onderweg en geniet van de uitzichten. Bijvoorbeeld de hike rondom Diamond Lake met daarbij Wanaka Viewpoint.

To eat: The Cow Pizza and Spaghetti House | Heerlijke pizza’s | Gezellige inrichting | En niet al te duur.
To sleep: Wanaka Kiwi Holiday Park & Motels | $ 26,- p.p. | Van alle gemakken voorzien incl. sauna’s.

Hoogtepunten zuidereiland, Cardrona skifields Hoogtepunten zuidereiland, snowboarden cardrona

10. CARDRONA
Vanaf de weg stelt Cardrona niet heel veel voor en valt er weinig te zien. Echter kan je hier in beide seizoenen een leuke dag hebben. Gedurende de winter is dit een heerlijke skiplek. In het dal vind je een oud hotel, wat er van de buitenkant niet geweldig uitziet. Echter, eenmaal binnen hangt er een gezellige sfeer en tref je iedereen hier na het skiën. Het hotel stamt nog af uit de tijd dat men hier was om goud te zoeken. Erg mooi om te zien, dat het zo lang bewaard is gebleven en nog in gebruik is. In de zomer kan je hier paardrijden door de bergen. Wanneer je niet zo’n fan bent van paarden, kan je ook kiezen voor een quad-tour. Zeker een aanrader, omdat je het gebied dan van een hele anders hoek bekijkt.

Kosten skiën: Cardrona | Liftpass vanaf $ 80,- p.p. (halve dag) | Meerdere pistes. | Bij Rocket Rental in Wanaka kan je voor een goedkope prijs ski’s huren en kleding.
Kosten paardrijden: The Cardrona | Vanaf $ 109,- p.p. | Duur: 2 uur | Met begeleiding en de paarden zien er goed uit.
Kosten quad rijden: The Cardrona | Vanaf $ 149,- p.p. | Duur: 1 uur

Hoogtepunten zuidereiland, horsebackriding Hoogtepunten zuidereiland, views horsebackriding

Gezien wij gedurende de herfst en de winter op het Zuidereiland hebben gereisd, hebben wij voor wat duurdere campings gekozen. Hierdoor konden wij ’s avonds warm binnen zitten. Toch zijn er genoeg gratis of zeer goedkope campings te vinden, ideaal voor tijdens de zomermaanden. Hopelijk heb ik je enthousiast weten te maken voor een rondreis door Nieuw Zeeland. In 2 weken tijd kan je al een goede indruk krijgen van het Zuidereiland en kan je de meeste hoogtepunten hebben bezocht. Toch zal ik meer weken aanraden, zodat je meer tijd hebt voor spontane acties.  Binnenkort zal ik in een nieuwe blog online zetten, waarbij ik mijn rondreis door Nieuw Zeeland voortzet ;).
Klik hier voor meer informatie over het Noordereiland! 

Please follow and like me:

2 thoughts on “Rondreis door Nieuw Zeeland: Het Zuidereiland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *