Home, Nieuw Zeeland

Reizen over het Noordereiland Nieuw-Zeeland

Na ruim 7 maanden gereisd te hebben van Noord naar Zuid Amerika, was onze volgende bestemming: Nieuw-Zeeland. In deze blog ontdek je de mooiste plekken, een ideale reisroute en handige tips over het Noordereiland Nieuw-Zeeland.  Nieuw Zeeland heeft altijd al bovenaan mijn lijstje gestaan. Dit kwam met name door de film Lord of the Rings en The Hobbit, waarbij je prachtige beelden zag van de natuur. Het Noordereiland Nieuw-Zeeland verschilt daarnaast ook erg veel met het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het is daarom zeker aan te raden om beide eilanden te bezoeken.

HANDIGE TIPS: NOORDEREILAND NIEUW-ZEELAND

 1. Vervoer:
  Hoewel de afstanden niet groot op de kaart lijken, kan je over een afstand van 200 kilometer 4 uur rijden. Daarnaast zijn er veel bestemmingen die je kan combineren. Hierdoor is het fijn als je flexibel bent en zelf kan bepalen, wanneer je wat wilt doen. Ik zal je daarom aanraden om een auto of camper te huren. Blijf je langer in Nieuw-Zeeland door middel van een Working Holiday Visum, dan zal ik zelfs een auto/ sleepervan kopen! Deze zijn erg populair en gemakkelijk te vinden op het Noordereiland Nieuw-Zeeland. Denk bijvoorbeeld aan de Facebookpagina: Dutchies in New Zealand of Trade.me.
 2. Downloaden van de volgende apps:
  – Campermate: download offline kaarten van het Noordereiland Nieuw Zeeland en vind campings, activiteiten, wandelroutes etc. waar je op dat moment verblijft.
  – Maps.me: Ideale offline navigatie app. Download de kaarten van het Noordereiland Nieuw-Zeeland en je hoeft nooit te verdwalen.
  – Bookme.co.nz: Hier vind je vele kortingen voor verschillende activiteiten op het Noordereiland Nieuw-Zeeland. Zo vind je ook kortingen voor de ferry van het Noordereiland naar het Zuidereiland.

DE IDEALE REISROUTE OVER HET NOORDEREILAND NIEUW-ZEELAND
Het Noordereiland Nieuw Zeeland heeft veel te bieden, zo vind je hier de meest mooie stranden, de oude bekende Kauri bomen, Geisers en rijd je continu door vulkaanlandschap. Het is bijna onmogelijk om alle mooie plekken in 1 vakantie of rondreis te zien. Toch probeer ik je een beeld te schetsen van alle mooie plekken die je op het Noordereiland Nieuw-Zeeland kan ontdekken. Ook geef ik je bij elke bestemming tips voor overnachtingen of eten. Vergeet niet de bovenbenoemde apps te downloaden om je daar verder bij te helpen!

AUCKLAND
Auckland is duidelijk de grootste stad van het Noordereiland en van Nieuw-Zeeland. De stad telt ongeveer 1,4 miljoen inwoners. Dit is bijna 1/3e van de totale bevolking van Nieuw-Zeeland. Even voor jullie beeldvorming; Nederland past minstens 6 keer in Nieuw-Zeeland. Echter telt Nederland ruim 17 miljoen inwoners en Nieuw-Zeeland 4,7 miljoen. Wat een rust ;). Daarentegen is Auckland druk! Het centrum is niet mega groot en heb je gemakkelijk in 1 dag gezien. Maar doordat Auckland in een vulkanisch gebied ligt, is er genoeg te zien en te doen buiten het centrum!

TO DO
Mount Eden – Voor een mooi uitzicht van de skyline van Auckland moet je bij Mount Eden zijn. Het is een kleine wandeling omhoog, maar zeker de moeite waard. Daarnaast heb je ook een goed uitzicht over andere delen van de stad. In het midden van de oude ”vulkaan” bevindt zich een krater. Deze krater is niet heel spectaculair, maar geeft wel een kijk op het vulkanische landschap wat er is.
Waar: Puhi Huia Road, cenrum | Kosten: Gratis

Eilanden – Mocht je niet zo budget reizen als ons, dan is een uitstapje naar de eilanden voor Auckland zeker de moeite waard. Rangitoto Island is een eiland waar je vele vogels kunt spotten en een mooie hike kan maken voor 1 dag. Waiheke Island is daarentegen wat drukker en kan je meerdere activiteiten ondernemen. De boten vertrekken uit de haven van Auckland.

Stranden – Nieuw-Zeeland is ideaal voor strandliefhebbers. Aan beide kanten van Auckland vind je prachtige stranden. Aan de linkerkant op de kaart bekeken, is de zee vrij ruig. Ideaal voor surfers. Daarnaast kan je er ook prachtige wandelingen en hikes maken, zoals bij Bethells Beach.  Aan de rechterkant van Auckland vind je de mooie rustige stranden met licht zand. Bijvoorbeeld in de buurt van Browns Bay. Ideaal om lekker een ochtendduik te maken.

 

ALL BLACKS – Mocht de gelegenheid zich voor doen, dan moet je zeker een wedstrijd meepakken van de All Blacks. Het nationale rugbyteam van Nieuw Zeeland. Naast het feit dat Nieuw Zeeland een erg sterk team heeft, staat dit team ook bekend om de ”Haka”. Een dans die zij voorafgaande de wedstrijd aan hun tegenstanders tonen, afgeleid van de Maori stam. De Maori mensen vestigden zich als een van de eerste mensen op Nieuw Zeeland. Toegangskaarten variëren tussen de € 50,- tot € 120,-.

TO EAT
Queen Elizabeth Square – 
Aan het eind van Queen Street vind je Queen Elizabeth Square. Loop vervolgens rechts de Galway Street in en je treft een plein met allemaal leuke restaurantjes erom heen.
Ponsonby – Dit is één van de hippere wijken in Auckland, waar het nachtleven bruist. Ook voor een hapje eten, vind je hier vele gezellige en knusse restaurantjes. Zo vind je bijvoorbeeld in Ponsonby Central, tientallen restaurants waar je voor een leuke prijs kan eten. Bijvoorbeeld Dante’s Woodfired Pizzaria, waarbij de pizza’s erg lekker zijn, maar vergeet ook zeker niet de risotto!
Mount Eden Road – Ook aan deze weg zitten meerdere lekkere restaurants. Zo hebben wij in Nieuw Zeeland het Indiaas eten ontdekt en is het Masala restaurant een goede optie. Iets verderop zit The garden Shed. Iets duurder in prijs, maar erg sfeervol ingericht en goed eten.

Auckland by Night
Uitzicht vanaf Ponsonby

TO SLEEP
Airbnb – Op airbnb kan je vele mooie slaapplekken vinden voor een betaalbare prijs. Gezien wij een langere tijd verbleven in Auckland, was airbnb voor ons de ideale manier. Uiteindelijk heeft dit ons ook een verblijf opgeleverd voor langere tijd. Echt een advies over een hostel of hotel kan ik niet geven.

MOOIE PLEKKEN BOVEN AUCKLAND, NOORDEREILAND NIEUW-ZEELAND
Wanneer je richting het noorden rijdt op het Noordereiland Nieuw-Zeeland, zijn er nog vele plekken te ontdekken. Ook zijn er vele plekken te combineren op 1 dag en alleen de reis ernaar toe is al erg mooi. Hieronder een overzicht van de plekken die ik heb bezocht en de moeite waard zijn.

TO DO
Matakana & Goat Island –
Matakana is een klein dorpje, waar elke zaterdag een lokale markt plaatsvindt. Verschillende eettentjes en kraampjes staan hier om hun producten en etenswaren te verkopen. Rij je iets verder door, dan kom je bij het strand uit. Voor de kust, op zwemafstand ligt Goat Island. Een mooie plek om bijvoorbeeld te snorkelen. Daarnaast is het goed te doen in een dag, vanuit Auckland.

 
Whangarei – Het centrum zelf vond ik niet heel bijzonder, maar vanaf hier kan je wel het Kauri Park bezoeken. Hier vind je o.a. de grote Kauri bomen. Ook zijn er meerdere watervallen te bezichtigen en kan je heerlijk overnachten bij Little Earth Lodge. Een mooi verblijf, midden in de natuur. Ook wandel je zo vanaf hun tuin langs drie verschillende grotten, om glow worms te spotten! En hier is dat gratis, waarbij elders je de hoofdprijs betaalt!
Matapouri – Mermaid Pool – Boven Whangarei ligt Matapouri. Een klein dorpje met een mooi wit en rustig strand. Vanaf hier maak je een korte wandeling + klim, om de rots heen, naar de Mermaid Pools. Echter moet je hierbij wel denken om eb en vloed. Bij vloed, heeft het weinig zin om deze Mermaid Pools te willen gaan bezoeken.

View, Mermaid Pools Mermaid Pools, New Zealand
Pahia – Bay of Islands – Nog verder in het noorden, ligt Pahia. Ook hier zijn de stranden prachtig en heb je gezellige restaurantjes om ’s avonds een hapje te eten. Met een veerboot kan je oversteken naar Russel, waar je nog andere stranden kunt bezoeken. Zeker gedurende de zomer, is dit een heerlijke plek om door te brengen. Wij overnachten toen in de Peppertree Lodge. Prima verblijf, maar niet uitzonderlijk. Wel hadden ze BBQ’s buiten staan, die iedereen vrij kon gebruiken.
Cape Reigna – Op het uiterste puntje van het Noordereiland, vind je Cape Reigna. Hier zie je de Tasmanzee en de Grote Oceaan samen komen. Het is een hele rit, maar je moet er wat voor over hebben.

TO SLEEP
Little Earth Lodge | Dichtbij Whangarei | via Airbnb | € 40,- per nacht | Hebben ook slaapkamers voor drie personen | Gedeelde badkamer | Het ligt in de natuur en heeft een prachtig uitzicht over het landschap.

COROMANDEL
Coromandel ligt op zo’n 3 tot 4 uur rijden vanaf Auckland, oost-zuidwaarts gereden. Deze plek van het Noordereiland Nieuw-Zeeland, staat bekend om de prachtige stranden. Denk hierbij aan witte stranden, helder blauw water en rotsen die uit de zee omhoog schieten. Een ander voordeel is daar waar het in andere landen dan meteen smoordruk is, je hier nog goed kan genieten van de rust. Onder Coromandel, in het dorpje Tauranga, biedt zich de mogelijkheid om met wilde dolfijnen te zwemmen! Zeker de moeite waard om dit deel van Nieuw Zeeland te bezoeken dus.

Coromandel, NZ Hahei Beach, NZ

TO DO
New Chums Beach
– De meest mooie plekjes, zijn de plekken waar je niet het gemakkelijkst kan komen. Dit betekent dan ook automatisch, minder mensen. New Chums Beach ligt bovenin Coromandel. Houd ook hier rekening met eb en vloed, want bij vloed kan je er niet komen. Bij eb, wandel je langs de rotsen naar het voetpad. Na een kleine wandeling omhoog en naar beneden, kom je dan uiteindelijk bij een prachtig strand uit. Tip: Neem een picknickmand mee en je hebt een heerlijke lunchplek.

Cathedral Cove Cathedral Cove

Cathedral Cove – Een andere hele bekende plek is Cathedral Cove. Ook deze plek is niet makkelijk te bereiken. Vanaf Hahei Beach wandel je via een looppad richting Cathedral Cove. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de app, maps.me. De naam zegt het al, bij Cathedral Cove loop je onder een rots door van het ene strand naar het andere.

Hot Water Beach – Op dit strand kan je een eigen kuil graven en komt er letterlijk warm water omhoog. Op sommige plekken is het water zo heet, dat je er geen kuil kan graven. Wees er in het hoogseizoen op tijd bij, want deze plek is erg populair. Helaas gaat de zon aan de andere kant onder, dus genieten van een mooie zonsondergang zit er hier niet in. Ook dien je hier rekening te houden met eb en vloed. Deze plek is goed te combineren met Cathedral Cove.

TAURANGA – Tauranga zelf is niet heel bijzonder, maar vanaf hier kan je wel een tour boeken om met wilde dolfijnen te zwemmen. Ik heb dit zelf gedaan op het zuidereiland, maar mocht je daar geen tijd voor hebben, dan is dit zeker een optie!

TO SLEEP
Hahei Holiday Resort – Camping aan het strand | Kosten: Hoogseizoen $ 60,- per twee volwassenen, Laagseizoen $ 21,- per twee volwassenen | Voorzien van alle faciliteiten | Netjes en verzorgd terrein.

ROTORUA
De plaats Rotorua staat ook wel bekend om de zwavellucht. Rotorua ligt in het midden van het Noordereiland Nieuw-Zeeland. Wanneer je van Coromandel richting Rotorua rijdt, kan je het makkelijkst eerst een stop maken bij Hobbiton. Kenners van de film Lord of the Rings en the Hobbit weten waar ik het over heb. Maar ook zonder de film gezien te hebben is dit de moeite waard. Op het moment dat je de omgeving komt binnen rijden, moet je behoorlijk wennen aan de lucht. Althans ik kon het eerst bijna niet verdragen. Echter na een paar uur, ruik je de sterke zwavellucht al een stuk minder. Het centrum zelf vond ik niet heel bijzonder. Toch zijn er in deze omgeving een paar leuke activiteiten die je kunt ondernemen.

TO DO
Tamaki Maori Village – Wil je meer leren over de Maori stam, dan is een bezoek aan dit dorp zeker de moeite waard. In het Tamaki Maori Village nemen de bewoners je mee terug in de tijd. Ze laten zien welke traditionele spellen ze vroeger speelden, de dansen en hoe zij het eten vroeger klaar maakten. Ook betrekken ze het publiek op een leuke manier, bij het vertellen van hun verhaal. Kosten: $ 130,- per persoon | Duur: 3 uur | Inclusief transport van Rotorua naar Tamaki Maori Village | Inclusief avondeten.

Noordereiland Nieuw-Zeeland: Wai O Tapo Noordereiland Nieuw-Zeeland: Lady Knox

Lady Knox Geyser – Zoals ik al zei, zit het gebied rondom Rotorua vol met zwavel. Iets buiten Rotorua vind je een natuurpark, waar je meerdere geisers kan spotten. Ook staat hier de bekende Geiser, Lady Knox. Zij spuwt elke ochtend om 10:15 uur, heet water meters hoog de lucht in. Dit is natuurlijk geen toeval, want de geiser wordt gewoon door de mens geactiveerd. Echter zijn de andere geisers in de buurt ook mooi om te bezoeken. De zwavel heeft prachtig gekleurde landschappen hierdoor gecreëerd. Het is de moeite waard, maar verwacht geen spektakel van de bekende geiser Lady Knox.

Polynesian Spa – In het centrum van Rotorua vind je een Polynesian Spa. Hier worden de baden verwarmd, door het warme water die uit de geisers komen. Bij aankomst is het even wennen aan de lucht, maar vervolgens kan je er heerlijk ontspannen. Ze bieden verschillende arrangementen aan van verschillende prijsklasse. Mocht er tijdens de vakantiedag een regenachtige dag tussen zitten, is dit zeker een leuke optie!

House Bilbo Baggings The old Mill, Hobbiton
Hobbiton – Iets buiten Rotorua ligt Hobbiton, de filmset van Lord of the Rings en The Hobbit. Een must als je in Nieuw Zeeland bent en ook als je de films niet hebt gezien. De filmset is erg mooi bewaard gebleven. Tot in de detail is een hele andere wereld hier gecreëerd.
Kosten: € 50,- p.p. | Duur: circa 2 uur | Tickets kan je kopen in Rotorua en er worden ook tours vanuit Auckland aangeboden.

Mount Ruapehu
Uitzicht op Mount Ruapehu tijdens de Tangariro Alpine Crossing

TONGARIRO ALPINE CROSSING
De Tongariro Alpine Crossing is de mooiste hike die je op het Noordereiland Nieuw-Zeeland kan maken. Hij is pittig, maar het is het o zo waard! Tijdens deze hike, wandel je door het prachtige vulkanische landschap, zie je een gigantische krater, de bekende Mount Doom (Mount Ngauruhoe) en de Emerald Lakes. Gezien de afstand (18 km), is het belangrijk om vroeg in de ochtend te starten. Je kunt de hike op twee manieren lopen, namelijk starten bij het punt, waar alle tours en toeristen starten. Of start bij het eindpunt en eindig bij het beginpunt. Zorg er daarnaast voor, dat je een shuttlebus hebt geregeld, gezien de start en het eindpunt niet dezelfde plek is. Na 18 kilometer hiken, heb je geen zin om nog een keer 10 kilometer terug te moeten lopen naar de auto.

Emerald Lakes

De hike zelf – Wanneer de shuttlebus je heeft afgezet bij het beginpunt, start de hike. In het begin is het nog redelijk plat en wandel je door een soort heide veld. Met iets geluk heb je een prachtig uitzicht op Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu (bekende berg om te skiën). Vervolgens kom je bij de bekende Devil’s Staircase, de lange trap omhoog. Na deze trappen, bevind je je ineens in een soort maanlandschap. Tijdens dit stuk kom je weer even op adem. Vervolgens is het nog een laatste klim om de bekende Red Crater te spotten.

Red Krater Noordereiland Nieuw-Zeeland: Tongariro Alpine Crossing

Omhoog is dit redelijk goed te doen en naar beneden ligt veel los zwart zand, waardoor je gemakkelijk uitglijdt. Doe je de hike andersom, dan moet je omhoog via het losse zand. Dit zal dan extra zwaar zijn! Vanaf de Red Crater heb je een prachtig uitzicht over de Emerald Lake. Na de Emerald Lake volg je het pad en begin je langzaam aan de afdaling. Je bent dan net op de helft en de afdaling viel mij vies tegen. Maar mooie uitzichten heb je zeker ;).

View Rotoaira Lake

Tips:

 1. Check de weersvoorspellingen van te voren
 2. Ga de trail niet lopen, wanneer het gaat sneeuwen of erg koud wordt. Bij slecht weer, dus gedurende de winter, ben je verplicht met een gids te gaan.
 3. Zorg dat je voldoende water en eten bij je hebt.
 4. Neem, warme en droge kleren mee. Het weer kan snel omslaan daarboven.
 5. Zorg dat je een goede camera bij je hebt!

MOUNT TARANAKI
Van de omgeving Lake Taupo en Tongariro National Park is er een prachtige route richting Mount Taranaki. Mount Taranaki ligt aan de westkust van het Noordereiland Nieuw-Zeeland. Via de weg: 43 rijd je door het heuvelachtige betoverende landschap. Met wat geluk kan je van een afstand alsnog de berg Ruapehu spotten onderweg. Mount Taranki is een andere vulkaan, waarbij je ook mooie wandelingen kan maken. Helaas werd het weer bij ons al een stuk frisser, dat de weg naar boven onder het ijs zat. Hierdoor was het te gevaarlijk om verder te rijden. Toch hebben wij van een afstand kunnen genieten van het uitzicht. Houdt er rekening mee, dat je 7 uur onderweg bent van Tongariro National Park naar Mount Taranki. Ondanks dat de afstand niet groot lijkt, zijn het eenbaanswegen en slinger je door het landschap.

Mount Taranaki View Mount Taranaki

WELLINGTON
Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. De stad ligt helemaal ten zuiden van het Noordereiland Nieuw-Zeeland, waarbij je ook de boot pakt naar het Zuidereiland. De stad is niet super groot, maar kent wel een gezellig centrum en een mooie haven. Genoeg leuke restaurants en winkels te vinden. Wij zijn zelf geen stadsmensen en hebben hier een middag doorgebracht. Dat was voor ons voldoende. Iets ten noorden van Wellington vind je Kaitoke Regional Park, waar Rivendell uit Lord of the Rings is opgenomen. Voordat je naar Wellington rijdt, zou je hier een korte stop kunnen maken voor een wandeling. Het is namelijk een prachtige plek.

TO SLEEP
Zoals ik al eerder aangaf, hebben wij geslapen in onze sleepervan. Hierdoor hebben wij op verschillende campings gestaan, van wat luxer tot alleen een toiletgebouw. De app campermate biedt je een gigantisch overzicht van accommodaties, waarbij je precies kan zien wat zij te bieden hebben. Wel kan ik je aanraden, wanneer het kouder en sneller donker begint te worden, om voor een camping met kookfaciliteiten en tv-ruimte te kiezen.

Ik hoop met de tekst en plaatjes dat ik jullie zo een goed mogelijk beeld heb kunnen geven, wat er te doen is op het Noordereiland Nieuw-Zeeland. Indien je ook het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland wilt bezoeken, lees dan hier verder! 

 

 

Please follow and like me:

1 thought on “Reizen over het Noordereiland Nieuw-Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *