Bolivia, Home, Zuid Amerika

Hoogtepunten Bolivia

Hoogtepunten Bolivia: wat mag je niet missen? In een vrij korte tijd kan je veel hoogtepunten in Bolivia bezoeken. Lees hier mijn ervaring en welke route wij in twee weken tijd hebben afgelegd. Ook kan je hierdoor je vakantie in Bolivia goed combineren met het zuiden van Peru. Ook zal ik je tips en adviezen geven voor overnachtingen, busreizen, eten en tours.


GRENSOVERGANG PERU – BOLIVIA

  1. In Puno heb je de keus uit twee busmaatschappijen: Tour Peru en Trans Titicaca. Wij hadden veel slechte verhalen gehoord over Trans Titicaca, waardoor automatisch de keus op Tour Peru viel.
  1. Je kunt kiezen voor een directe of een indirecte bus. De indirecte bus stopt net over de grens bij Copacabana. Wij hadden voor een directe bus gekozen, maar schijnbaar was die niet vol en gingen wij alsnog via Copacabana.
  2. Bij het dorpje Kasani zijn wij de grens overgegaan. Druk was het hier niet en binnen 15 minuten hadden wij onze uitreisstempels. Vervolgens wandel je de grens over naar Bolivia, waarbij wij ook vrij vlot onze stempels in onze paspoorten hadden.

Heb je wat meer tijd, dan kan je ervoor kiezen om een nacht in Copacabana te blijven. Dit dorpje ligt aan het Titicacameer en s’ avonds kan je er mooie zonsondergangen verwachten. Of pak de boot naar Isla del Sol, een simpel eilandje verderop. Gezien de tijd en wij in het regenseizoen aan het reizen waren, hebben wij dit overgeslagen.

Transport: $ 40 solles p.p. | Duur: 11 uur | Maatschappij: Tour Peru | De lange rit, kwam met name doordat er Carnaval was in La Paz. Hierdoor waren er vele files!

To sleep: Cozy Hostel, Puno | € 17,50 p.n. privé kamer met eigen badkamer | Inclusief ontbijt

LA PAZ

La Paz is een grote en drukke stad, waarbij het centrum in een vallei ligt omringd door bergen. Je kunt zelfs de sneeuw op de bergtoppen zien! Wij waren in La Paz tijdens Carnaval, waarbij we 1 dag gezellig hebben mee gefeest! De Poncho’s waren ingeslagen en met de schuimbussen in onze handen konden we de aanval inzetten. Je ziet veel mensen gekleed in traditionele kleding en er wordt overal muziek gespeeld! Erg leuk om mee te maken! Verder maken de volgende hoogtepunten je reis aan La Paz meer speciaal!

To do – Death Road – Vroeger waren er jaarlijks meer dan 300 verkeersongevallen op de weg van La Paz naar Coroico. Tegenwoordig is de weg een toeristische trekpleister waar je met een mountainbike vanaf kan scheuren! Echter wel oppassen, wan het heet niks voor niks de Death Road. Moon Valley – Iets buiten La Paz vind je een bijzonder gebied, wat ook wel de Moon Valley wordt genoemd. Hier zie je rotsen, bijzondere vormen aannemen, waardoor het landschap een unieke indruk achterlaat.

Kabelbaan – Ook in deze stad zijn de kabelbanen terug te vinden. Omdat La Paz in een vallei ligt, geeft het een extra mooi uitzicht over de stad om met de kabelbaan omhoog te gaan.

To sleep: Golden Palace Hotel | € 26,- p.n. Inclusief ontbijt | Ruime kamers met een heerlijke warme douche

To eat: In het straatje Calle Tarija kan je meerdere lekkere restaurants vinden, waaronder: La Cueva | Mexicaans Restaurant | Kosten: voor € 5,- heb je een heerlijk gerecht

TORO TORO

Van La Paz zijn we naar het stadje Cochabamba gereden, om vanuit daar de mini-van te pakken naar Toro Toro National Park. In dit park kan je verschillende tours boeken, waarbij je o.a. 82 miljoen jaar oude dinosauriër sporen kan zien! Toch een van de hoogtepunten die je niet wil missen als je in Bolivia bent! In Cochabamba hebben wij niet veel gedaan en wat ik van de stad heb gezien, vond ik ook niet erg bijzonder.

Transport: La Paz – Cochabamba | Kosten: $ 70 Bolivianos p.p. | Duur: 8 uur | normale stoelen. Cochabamba – Toro Toro | Kosten: $ 35 Bolivianos p.p. | Duur: 5 uur | Tip: toets op Maps.me in: Parada a ToroToro en dan zit het aan de straat Calle Mairana. Het kan anders even zoeken zijn, voordat je de juiste vertreklocatie hebt gevonden.

 

To do: Dinosauriër sporen en wandelen naar de Cañon – Een van de tours die in Toro Toro wordt aangeboden is een combinatie tour van dinosauriër sporen zien en Hiken naar het uitzichtpunt van de Cañon. De tour duurt een halve dag en het is erg indrukwekkend om deze sporen van dichtbij te bewonderen. Het idee dat daar 82 miljoen jaar geleden, gigantische beesten hebben rond gewandeld, is echt bizar! Ook het uitzicht van de Cañon is erg mooi! Kosten: $ 20 Bolivianos p.p. | Duur: 4 uur Grotten en interessante rotsformaties – Ook kan je een tour boeken, waarbij je bijzonder mooie grotten bezoekt en onderweg stopt bij Ciudad Itas. Deze bijzondere rotsformaties zijn door de jaren heen zo gevormd door water en erosie.

Verder is de reis ernaar toe al adembenemend! 2 nachten in Toro Toro is meer dan voldoende.

To sleep: Hostal Edam | Kosten: € 14,50 voor een prive kamer met badkamer | Ontbijt was niet bij de prijs inbegrepen.

To eat: verwacht hier geen culinaire hoogstandjes en misschien is het nog wel lekkerder om zelf te koken!

Meer lezen over hoe wij het reizen zelf hebben ervaren in Bolivia? Lees dan dit artikel in mijn Reisdagboek!

SUCRE

Sucre was de mooiste stad die wij in Bolivia hebben gezien. Sucre is ook tevens de hoofdstad van Bolivia. Leuke pleintjes, prachtige oude gebouwen en gezellige restaurantjes. Heerlijk om hier een paar dagen te verblijven en wat musea te bezoeken. Ook kan je vanaf hier een tour boeken, waarbij je oude dinosauriër sporen kunt zien. Mocht je nog minder tijd hebben dan dat wij hadden, kan je bijvoorbeeld Toro Toro overslaan. Jammer genoeg werd ik na dag 1 ziek en heb ik zelf niet heel veel kunnen verkennen!

Transport: Cochabamba – Sucre | Kosten: $ 80 Bolivianos p.p. | Trans Copocabana | Luxe stoelen | Duur: 8 uur

To do: Bewonder het Dinosauriër Museum en de dino voetafdrukken – Ook in Sucre kan je dinosauriër sporen bewonderen, waarvan 1 spoor 347 meter lang is en van een baby Tyrannosaurus Rex! Daarnaast zijn er in de stad nog vele andere musea te bezoeken.

Ook tref je in Sucre kleurrijke markten, met o.a. fruitsoorten die je nog niet eerder hebt gehad. Leuk om een middag rond te wandelen.

To eat: La Taverne | Franse Keuken | Iets wat prijzig voor Bolivia, maar erg goed eten! Soms moet je jezelf ook trakteren op wat lekkers. Cosmo Café | Van alles | Lekker en ook veel gezonde keuzes.

To sleep: Hostal Casa Blanca | Kosten: € 17,- p.n. |Prive kamer met een gedeelde badkamer | Ontbijt niet bij de prijs inbegrepen | Erg fijn Hostal, ondanks dat ik niet lekker was heb ik hier goed kunnen uitzieken. Personeel erg betrokken en je hebt toegang tot een keuken om zelf te koken!

POTOSÍ

Door dat ik ziek was, gingen er veel reiswagen verloren. Maar je zou prima van Sucre naar Potosí kunnen reizen om een bezoek te brengen aan de mijnen. Een goede tussenstop om vanaf hier vervolgens verder te reizen naar Uyuni! De omgeving is erg droog, maar de stad kent veel geschiedenis!

UYUNI

Uyuni, toch wel de plek waar elke toerist naar toe wil, wanneer je een bezoek brengt aan Bolivia. Vanaf hier vertrekken dagelijks tours naar Salar de Uyuni en naar al het ander moois wat in deze omgeving te bewonderen is. Echter is een tour boeken vanuit Tupiza nog wel meer bijzonder. Je begint dan veel zuidelijker in Bolivia en bewaart Salar de Uyuni voor de laatste dag. Ook vertrekken vanuit deze plaats veel minder toeristen, waardoor het een stuk aantrekkelijker is. Uyuni zelf is trouwens niet de moeite waard om te ontdekken. Je gaat hier dus puur heen voor de tour!

Transport: Sucre – Potosí | $ 40 Bolivianos p.p. | Taxi met 4 personen | Duur: 2,5 uur | Potosí – Uyuni | Kosten: $ 30 Bolivianos p.p. | Lokale bus | Duur: 3 uur | Tip: deze manier gaat sneller dan een bus van Sucre naar Uyuni en is $ 10 Bolivianos p.p. goedkoper.

To do: Natuurlijk de tour naar Salar de Uyuni. Je kunt kiezen uit een 1-daagse tour of 3-daagse tour. 2 dagen is ook mogelijk, maar wordt aangeboden als een prive tour. In ieder geval op het moment dat wij er waren, februari. Gezien ik nog niet fit was, werden wij gedwongen om de 1-daagse tour te boeken. Je mist dan de verschillende laguna’s, het spotten van flamingo’s, badderen in een hotspring en het zien van verschillende cactussen. Iets wat eigenlijk wel de moeite waard is!

1 daagse tour – Om 10:30 uur vertrokken wij met nog 4 anderen in een grote 4×4, naar onze eerste bestemming. Iets buiten Uyuni, vind je midden op het land, oude verroeste treinstellen. Erg bijzonder om te zien, maar wel mega toeristisch. Vervolgens maak je een korte stop bij een lokaal dorpje om je souvenirs in te slaan en daarna is het tijd voor Salar de Uyuni. In de maand februari, valt er veel neerslag in Uyuni. Hierdoor wordt de zoutvlakte voorzien van een dun laagje water, wat een spectaculair effect geeft. Wolken, de omliggende bergen, de zon, alles reflecteert in het water.  Wees niet bang dat je te weinig tijd hebt voor foto’s, want vanaf de lunchpauze tot aan zonsondergang blijf je op deze zoutvlakte. Kosten: $ 150 Bolivianos p.p. | Duur: tot 20:00 in de avond | Inclusief lunch

De zonsondergang bij Salar de Uyuni. Een van de hoogtepunten in Bolivia.
Hoogtepunten Bolivia: de zonsondergang bij Salar de Uyuni

To eat: Er is een hoofd plein in Uyuni, wat super toeristisch is en waar je alle restaurant vindt. Dat is ook het enige, maar genoeg keus!

To sleep: Hostal Reina del Salar | € 26,- p.n. | Prive kamer met een gedeelde badkamer | Inclusief ontbijt | Erg netjes en schoon

Na onze tour hebben wij de nachtbus van 20:30 uur gepakt naar La Paz. Het is namelijk zonde om nog een nacht langer in Uyuni te blijven. Kosten: $ 80 Bolivianos p.p. | Duur: 8 uur | Maatschappij: Cruz del

Heb je langer de tijd, dan zal ik zeker meer uit Bolivia halen dan dat wij hebben gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de Amazone in het noorden. Ongetwijfeld zijn er meer mooie plekken, die wij helaas niet hebben kunnen bezoeken. Toch is dit een goed overzicht, voor de mensen die minder tijd hebben en toch graag wat van Bolivia willen zien.

Please follow and like me:

2 thoughts on “Hoogtepunten Bolivia

  1. Hi! Wat een leuke tips! Ik ga in februari ook naar Bolivia en ga deze tips zeker meenemen. Zo te lezen was jij er ook in februari? Wat is jouw ervaring met het weer? Ik hoor namelijk dat februari de slechtste maand is om te reizen door Bolivia. Ik ben benieuwd!

    1. Hi Yvette, wat leuk om te horen! Klopt, wij waren er ook in februari en wij hebben weinig regen gezien! Misschien was dit mazzel, maar het aantal regendagen was op 1 hand te tellen. Daarnaast is de kans groot dat er een mooie laag water op Salar de Uyuni ligt, wat het effect extra mooi maakt (zie de foto’s). Komt vast goed! Hoor graag hoe je reis was en mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust! Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *