Guatemala, Home, Midden Amerika

Reizen door Zuid Guatemala; van Mexico naar Guatemala

Guatemala, een prachtig land waar vele hoogtepunten aan je reis worden toegevoegd. Of je nou op doorreis bent of je vakantie in Guatemala wilt doorbrengen, het is zeker de moeite waard! Van San Cristobal de las Casas, Mexico vertrokken wij vroeg in de ochtend naar Xela, Guatemala. Bij de plaats La Mesia liepen wij letterlijk de grens over en waren we 500 peso’s per persoon lichter voor de stempels in onze paspoorten. Wij zijn alleen in Zuid Guatemala geweest in verband met ons budget. We kunnen helaas niet alles zien.

Transport San Cristobal de las Casas – Xela | Duur: 8:00 uur | Kosten: 300 peso’s p.p.

Xela

De eerste plaats die wij in Guatemala hebben bezocht, was Xela. Na Guatemala City is dit de grootste stad van Guatemala. Veel reizigers komen hier naar toe om Spaanse lessen te volgen, waaronder wij. Daarnaast wordt de stad omgeven door meerdere vulkanen en is de hoogste berg van centraal Amerika; Tajumulco hier te vinden. Voor hike liefhebbers een ideale base. In vergelijking met Antigua is het hier een stuk goedkoper. Verder vond ik de stad zelf, niet heel bijzonder.

To do:

 • Spaanse lessen volgen | Kosten: € 250,- voor 2 personen| Inclusief accommodatie | School; Sol Lationo
 • Hot springs; Fuentes Georginas, warme waterbronnen | Kosten: verschilt, je kunt een tour boeken of op eigen gelegenheid gaan. Vervoer terug is dan niet gegarandeerd!
 • Hike Vulcan Santa Maria | Kosten: € 30,- p.p. |Deze prijs is met een gids, maar je kan er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid te gaan, zoals wij hebben gedaan. Dan kost het je hooguit € 5,- voor vervoer en drinken.

 • Hike Tajumulco – dit hebben wij niet gedaan, maar wel goede verhalen over gehoord!
 • Hike van Xela naar San Pedro, Lago Atitlan. Net als de hike Tajumulco hebben wij dit niet gedaan, maar de route ernaar toe schijnt prachtig te zijn!
 • Ook is het interessant om over de grootste begraafplaats van Xela te wandelen. Erg kleurrijk en het lijkt op een eigen stad!

To eat:

 • Brule Gourmet | Franse stijl | Niet super goedkoop, maar wel erg lekker!
 • El Cuartito | Goedkoop | Hier kwamen veel studenten om te studeren, er heerst een leuke sfeer!
 • La Stampa | Bristo | Niet duur, maar ook niet het goedkoopst | Sfeervol ingericht

Lago Atitlan

Van de grote stad Xela zijn we doorgereisd naar Lago Atitlan. In het mini dorpje Santa Cruz hadden wij een leuk en relaxt hostel gevonden. Dit hostel had een prachtig uitzicht op het meer en de omliggende vulkanen. Per boot kan je een bezoek nemen aan de verschillende dorpjes die aan het meer liggen. Panachel, San Pedro en San Marco’s zijn de meest bekende en hier zijn ook de meeste winkeltjes en restaurantjes te vinden. Wij vonden het heerlijk om in het rustige Santa Cruz te verblijven en vanaf daar activiteiten te ondernemen.

Transport Xela – Lago Atitlan

Om 08:30 uur in de ochtend vertrek je vanaf een tourbedrijf naar Lago Atitlan. Kosten: 100 quetzalles p.p. | Duur: ongeveer 2,5 uur

To do:

 • Een bezoek brengen aan de omliggende dorpjes. Afhankelijk van de bestemming betaal je max 20 Quetzalles p.p.
 • Hike, wandel van Santa Cruz naar Santa Marco’s en geniet onderweg van de prachtige uitzichten!
 • Huur een kayak of peddleboard en ga het water op.
 • Hike de vulkaan San Pedro
 • Ook kan je traditionele kooklessen volgen, leren weven of een paardrit maken in de omgeving

To eat:

 • La Iguana Perdida- voor 3 uur in de middag dien je je hier op te geven voor het avondeten. Voor 65 quetzalles krijg je een heerlijk drie gangen diner! Elke avond hebben wij hier erg lekker gegeten!
 • Isla Verda – is 5 minuten lopen van La Iguana Perdida en heeft ook lekker eten op de kaart staan! Daarnaast heeft het terras ook een gezellige sfeer!

Antigua

Dit stadje doet mij een klein beetje denken aan San Cristobal de las Casas. Echter is deze stad commerciëler en zie je hier veel bekende merken, zoals the Northface, Mac Donalds, Wendy’s etc. Je vind hier veel mooie oude gebouwen/Ruïnes en met een beetje geluk kan je s’avonds de vulkaan Fuego lava zien spuwen!

Transport Lago Atitlan – Antigua | Kosten: 70 Quetzalles per persoon | Duur: 2 a 3 uur

To do:

 • Hike de vulkaan Acatenango! Dit is een hike om nooit meer te vergeten. Lees hier alles over de hike en onze ervaring! Het is namelijk te veel om hier in het kort uit te leggen! Wij hadden deze hike geboekt bij Wicho & Charlies en ik vond het top geregeld. De tent was al boven, een goed voedselpakket en 2 geweldige gidsen. Kosten: €45,- p.p. Er waren ook andere aanbieders, maar dan betaalde je $115 p.p. en moest je de tent bijvoorbeeld nog naar boven dragen.

 • Naast het zien en beklimmen van de vulkanen Acatenango en Fuego, kan je ook een hike maken naar de vulkaan Pacaya. Misschien iets minder spectaculair, maar ik heb er veel goede verhalen over gehoord.
 • Bezoek brengen aan een chocolade museum
 • Hobbitenango bezoeken, waarbij ze de hobbit huisjes hebben nagebouwd en je een prachtig uitzicht hebt over Antigua. Echter kan je er alleen met een taxi komen, wat niet heel goedkoop is!
 • Wandel omhoog naar Cerro de la Cruz, voor een mooi uitzicht.

To eat:

 • Taqueria dona Lupita – erg goedkoop, en erg lekker!
 • Zoola hostel – Leuk hostel om in te overnachten, maar alleen een hapje eten kan hier ook zeker!
 • Pappys BBQ – als je zin hebt in een lekkere westerse steak. Het restaurantje ernaast is trouwens ook een goede optie! Genoeg keus in Antigua!

Accommodatie:

 • Hostel Wicho & Charlie – Een erg gezellig en niet te groot hostel, waarbij je gemakkelijk nieuwe mensen ontmoet. Het is geen party hostel en er hangt een relaxte sfeer! Erg mooi om te zien dat de eigenaresse op 26e jarigoe leeftijd dit al heeft weten neer te zetten! Daarnaast hebben ze een heerlijke jacuzzi. Erg lekker als je net een hike hebt gedaan! Kosten: €14,40 voor een twee persoonsmatras, gedeelde kamer en badkamer.
 • Hostel Zoola – Een Israëlisch hostel, met een mooi interieur. De muziek wordt hier redelijk hard afgespeeld, waardoor het iets minder relaxt is als Wicho & Charlie. Ook zijn de mensen hier wat meer op zich zelf. Het eten is hier erg goed en alles ziet er netjes en schoon uit. Met een beetje geluk kan je vanaf het dakterras de vulkaan Fuego in de avond goed zien, eventueel vanuit de jacuzzi ;)! Kosten: € 20,00 voor een tweepersoonskamer met een gedeelde badkamer!

Wanneer je alleen Guatemala bezoekt, zal ik ook zeker naar het noordenreizen om chamuc Champey, Flores en Tikal te bewonderen. Gezien wij al twee parken met Maya ruïnes hadden bezocht en meerdere watervallen hebben bekeken, hebben wij ervoor gekozen om door te reizen naar Colombia!

Meer foto’s zijn te zien op Instagram accept_the_unexpected en Facebook!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *