Guatemala, Home, Midden Amerika

Hike Acatenango; wie wil niet met eigen ogen lava zien! Must in Guatemala!

De hike naar de top van de vulkaan Acatenango is 1 van de mooiste hikes die ik heb gemaakt! Niet alleen het uitzicht boven aan de top was fantastisch, maar ook het uitzicht op de vulkaan Fuego. Fuego is nog erg actief en tijdens deze hike heb je grote kans dat je een eruptie van lava uit de vulkaan ziet komen. Echter was dit ook een van de meeste pittige hikes die ik heb gedaan. Daarom hierbij alle ins en outs die je tijdens deze hike kan verwachten. Kan je je mentaal alvast wat voorbereiden ;)!

Tourorganisatie

  • Wicho & Charlies, tevens ook een hostel. Ideaal om hier de volgende dag te overnachten en gebruik te maken van de warme jacuzzi 😉
  • € 45,- per persoon
  • Inbegrepen: lunch, avondeten en ontbijt. Hoofdlampje, tent + slaapzak en je kunt warme jassen, handschoenen, mutsen en sjalen lenen.
  • Pluspunt: je tent en slaapzak hoef je niet naar boven te sjouwen! Deze staan er al en zijn van goede kwaliteit!
  • Transport van Antigua naar het beginpunt van de hike heen en terug zit ook bij de prijs in.

Wat mee te nemen?

Tijdens de hike, krijg je te maken met verschillende temperaturen. In het begin zal het flink zweten zijn. Maar tijdens de hike kan je ook te maken krijgen met een hevige regenbui. In de avond kan het behoorlijk afkoelen en eenmaal boven op de top is het behoorlijk koud. Belangrijk dat je voldoende kleren mee neemt om jezelf goed warm te houden.

  • Kleding; vb. Afritsbarebroek, trainingsbroek, trui, twee t shirts, waterdichte jas, sjaal, handschoenen, muts. (Mocht het regenen, dan is het fijn als je boven wat droogs en schoons aan kan trekken!)
  • Energierepen voor onderweg. Ook al is het etenspakket erg goed, een reep chocolade kan je tijdens de hike zeker gebruiken.
  • 3 liter water. Erg belangrijk om goed te blijven drinken.
  • Maak gebruik van de wandelstok die ze voor 5 Quetzalles aanbieden!
  • Goede schoenen; sneakers is zeker een optie! Als ze maar goed en stevig zitten.

Verzamelen: Zondagochtend 08:30 uur

Om 08:30 uur stonden we klaar voor het Hostel Wicho & Charlies. Alle spullen die wij niet mee wilde nemen, konden we veilig achterlaten bij het hostel. Iedereen kreeg een etenspakket uitgedeeld en had de gelegenheid om bijvoorbeeld een paar warme handschoenen uit te zoeken en mee te nemen. In totaal waren wij met 10 personen en reden wij om 08:45 uur weg uit Antigua.

Start hike – 10:00 uur in de ochtend

Acatenango is 3976 meter hoog, maar gelukkig ligt het startpunt ook al op enige hoogte. Vanaf het beginpunt ben je ongeveer 5 uur onderweg naar de basecamp, waar je gaat overnachten. Met onze groep gingen er twee gidsen mee, een liep voorop en de ander bleef bij de laatste van de groep! Rond een uur of 10, begonnen we dan eindelijk aan onze hike! Tip: neem een wandelstok mee!

Deel 1

Het eerste stuk begon meteen pittig! Al

klimmend en klauterend langs de maisvelden, probeerden we over het losse zand omhoog te komen. Erg zwaar, want bij elke stap die we namen, gleden we weer een beetje naar beneden. Na ongeveer 30 a 45 minuten, kwamen we bij het eerste rustpunt. Hier kwamen we allemaal groepen tegen die net de hike hadden gedaan. Allemaal super moe, maar zo enthousiast, dat we extra gemotiveerd werden!

Deel 2

Het zand was nog steeds stoffig en het pad was vrij smal. Niet ideaal om naar boven te hiken. Na ongeveer 30 minuten, veranderde het pad en volgende er een aantal traptreden. Later ging het pad verder in de jungle. Het losse zand waren we gelukkig al voorbij! Na 1 uur totaal, kwamen we bij het volgende rustpunt. Natuurlijk doe je de hike op je eigen temp en kan je zo vaak even pauze nemen, wanneer je wil!

Deel 3

Het naar boven klimmen in de jungle duurde nog wel even. Het was nog zeker een uur wandelen, voordat we pauze namen en gingen lunchen! Echter is het laatste stuk van deze hike, minder pittig als in het begin. Door de regen kan het hier en daar wat glibberig zijn, maar over het algemeen is het pad goed te bewandelen!

Deel 4

Na wat vlakke stukken, kreeg ik weer wat energie en was het nog een kleine wandeling tot aan de plek waar we gingen lunchen! Onze lunch bestond uit een wrap, met rijst, paprika, bruine bonen, ui en mais! Erg smakelijk en zeker te eten, wanneer je het eerste deel achter de rug hebt.

Deel 5

Na de lunch is het zeker nog wel een uur omhoog. Maar je voelt aan alles dat het niet heel lang meer kan duren. De paden zijn breed en met behulp van een wandelstok blijf je jezelf vooruit pushen! Ik zette wat muziek op en genoot ondertussen van de mooie uitzichten. Na ongeveer een uur, verzamelden we weer en hadden we een kleine break. Wij hadden het geluk dat het een super mooie dag was en we goed uitzicht hadden op de vulkaan Agua.

Deel 6

Nog even, we zijn er bijna. Vanaf hier werd het al een stuk gemakkelijker. Het pad is grotendeels vlak en wordt afgewisseld met kleine heuveltjes op en af. We kwamen steeds dichter in de buurt van de basecamp. Daarnaast voelde ik steeds meer de motivatie om, om de hoek te kijken. Kijken of ik al zicht had op de vulkaan Fuego. Vanaf dit punt is het nog een uur lopen. Vergis je niet, de basecamp van Wicho en Charlies ligt het hoogst en juist het laatste stukje was nog weer even klimmen. Maar dan, als je er bent, wauw wat mooi!

We made it!

Yes! Wat een heerlijk gevoel was het toen we rond een uur of 3 -4 de basecamp hadden gehaald. Genieten van het prachtige uitzicht op de vulkaan Fuego! De gidsen maken ondertussen een vuurtje en het is tijd voor een warme chocomelk met marshmallows! Die hadden we wel verdiend! Als avondeten stond er pasta met rode tomatensaus op het menu en er werd zelfs een rood wijntje ingeschonken! Later op de avond hebben wij meerdere erupties gezien van de vulkaanuitbarsting Fuego! Spectaculair! Helaas niet een beste camera, maar je bent er om het met je eigen ogen te zien!

04:00 uur de volgende ochtend

Om 04:00 uur ’s ochtends werden we wakker gemaakt om aan het laatste stukje van de hike te beginnen. Dit was ook meteen het zwaarst. Met een hoofdlampje op je voorhoofd ga je in een rij achterelkaar de vulkaan omhoog. Tip: zorg dat jezelf een goede zaklamp mee hebt, want de hoofdlamp is niet super. Een aantal kregen last van hoogte ziekte. Belangrijk dat je je eigen tempo kiest en veel blijft drinken. Daarnaast zagen wij vrij weinig en moet je er maar op vertrouwen dat je wel degelijk omhoog gaat.

05:30 uur op de top van Acatenango!

Wauw wat is dat een magisch gevoel, we hebben het gehaald! Bar en bar koud, handschoenen aan, muts op, sjaal om, maar wauw wat een uitzicht! We zagen zowel de vulkaan Agua als Fuego. Achter de vulkaan Agua zie je langzaam de zon opkomen en geeft een fantastisch uitzicht! Op dat moment voel je je wel even trots en ben je zo blij dat je bent gegaan! Belangrijk: neem dus wel veel warme kleding mee, want boven is het super koud!

06:30 uur weer naar beneden

Nadat we bijna onze vingers niet meer konden voelen was het tijd om weer naar beneden te gaan. Dan zie je ook pas het stuk dat je naar boven hebt gelopen. Een en al los zand! Pff, was ik blij dat ik dat niet de heenweg had gezien. Maar wat mooi om boven de wolken te staan en naar beneden te glijden! Al bijna skiënd over het zand, gleden we naar beneden.

07:00 terug bij de basecamp

Eenmaal weer beneden was het tijd om te ontbijten, onze spullen te pakken en weer naar beneden te gaan! De terugweg ging zo snel, dat je bijna niet kan voorstellen hoe pittig de heenweg was.

Eenmaal beneden stond het busje weer voor ons klaar en hebben we in het hostel een warme zit in de jacuzzi genomen!

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen overtuigen en ik lees graag hoe jullie ervaringen zijn!

Please follow and like me:

1 thought on “Hike Acatenango; wie wil niet met eigen ogen lava zien! Must in Guatemala!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *