Home, Midden Amerika

Mexico: rondreizen door zuid Mexico

Eigenlijk stond Mexico niet op onze lijst van de landen die wij tijdens onze wereldreis wilden gaan bezoeken. We wilden na ons bezoek aan Canada naar Guatemala vliegen om vervolgens verder te reizen naar het zuiden. Uiteindelijk hebben positieve verhalen van vele anderen ons doen overtuigen, om toch in Mexico te beginnen. En gelijk hadden ze! Mijn ervaring; een prachtig land qua natuur en historie, zeer vriendelijke mensen en lekker eten! We zijn onze reis in Cancun begonnen en uiteindelijk geëindigd in San Cristobal de las Casas. Hierdoor hebben wij alleen een groot deel van Zuid Mexico gezien.

Cancun Van Calgary vlogen we met American Airlines via Dallas naar Cancun. Ik wist dat Cancun bekend stond om de grote hotels, prachtige witte stranden en een plek waar veel wordt gefeest. Echter viel het ons behoorlijk tegen. Op de stranden vind je inderdaad veel hotels, waardoor er geen ruimte meer is voor gezellige restaurantjes/ barretjes. Het centrum is erg druk en het wordt er overdag behoorlijk heet. Wanneer je dus niet in een All-Inclusive hotel overnacht, is het naar mijn mening niet de moeite waard.

Vliegticket | American Airlines | Kosten € 180,- | Duur: 8 uur | Inclusief, tussenstop in Dallas

Accommodatie | Airbnb | Kosten € 31 p.n.

Handige info: Wanneer je een tussenstop in Amerika hebt, dien je een Esta formulier aan te vragen. Ook al blijf je achter de douane, dan nog dien je dit formulier aan te vragen. Het kost $15,- per persoon en is via het internet aan te vragen! Zie hier

 

Isla Mujeres

Eiland van de vrouwen ofwel Isla Mujeres is een klein eiland dat voor de kust van Cancun ligt. Na twee nachten in Cancun, wilden we graag ergens anders naar toe. Op advies van besloten we naar dit eiland te gaan om een paar dagen te relaxen. We hadden een Airbnb geboekt dichtbij Playa Norte, een van de mooiste stranden van Isla Mujeres. Wat een heerlijk eiland is dit. Dit heeft wel de gezellige restaurantjes en barretjes en dat zowel in het centrum als aan het strand. Een perfecte plek om te genieten van het eten, de zon en om even bij te tanken!

To do – Zwemmen met de walvishaaien!

Een van de mooiste ervaringen van onze reis tot nu toe! Wauw! Van mei tot en met september heb je de kans om met deze reuzen te zwemmen en ze van heel dichtbij te bewonderen! Rond een uur of 08:30 vertrek je vanuit de haven, waarbij je wordt meegenomen naar de plek waar deze walvishaaien zwemmen. In groepjes van 3, waarvan 1 tourgide spring je om de beurten in het water en krijg je de kans om ze van dichtbij te bewonderen! Later wordt je naar het koraal gebracht, waarbij je kunt snorkelen en je daarna wordt voorzien van een kleine maaltijd!

Kosten | € 82,50 per persoon | Duur: 6 uur

Golfkarretje huren – Op verschillende plekken kan je een golfkarretje huren per uur, per halve dag of voor de hele dag. Een ideale en relaxte manier om het eiland te verkennen 😉 Kosten | € 30,- per dag

Schildpaddenfarm – Rondom de kust van Cancun, Isla Mujeres en naar het zuiden, kan je tijdens het snorkelen schildpadden spotten. Op het eiland vind je daarom ook een farm die zich bezig houdt met de welzijn van deze schildpadden.

Bootovertocht | Duur: 18 min | Kosten:

€ 15,00 p.p. retour | Bewaar je ticket dus goed 😉

Accommodatie | AirBNB | Kosten: € 165,- voor 5 nachten | Locatie: midden in het centrum, 5 min lopen van het strand

Tulum

Vanaf Isla Mujeres zijn we met de boot terug naar het vaste land gegaan, om vervolgens daar de bus te pakken naar Tulum. Tulum is een bekende badplaats langs de kust, waar je oude ruïnes van de maya’s kunt vinden. Daarnaast zijn er verschillende cenotes te bewonderen (Soort grotten, met prachtig helder water) en kan je in de buurt zeeschildpadden proberen te spotten. Het centrum is gelukkig een stuk minder druk dan Cancun.

To do – Grand Cenote

In Tulum hebben wij een scooter gehuurd voor 500 peso’s voor 24 uur. Dit bood ons mooi de gelegenheid om de omgeving verkennen. De Grand Cenote was 15 min rijden vanaf het centrum. Het was geen mega grote Cenote, maar wanneer je er in de ochtend heen gaat, is het nog niet te druk. Prachtig helder blauw water en er hingen verschillende hangmatten om uit te rusten en op te drogen.

Kosten | 180 peso’s p.p. | huur duikbril: 40 peso’s per duikbril

 

Strand van Akumal

Ik vond dit strand persoonlijk mooier dan dat van Tulum. Ook heb je hier een grote kans op het spotten van zeeschildpadden die aan het grazen zijn op de zeebodem. Neem dus sowieso een bril en snorkel mee! Ook proberen hier vele verkooplieden een tour aan te bieden. Is dus niet nodig, je kunt gewoon zelf gaan snorkelen!

 

Maya Ruïnes

Ook in Tulum kan je de oude ruïnes van de Maya bewonderen. Op het internet zie je vaak een ruïne vanaf het strand. Ik heb deze ook gezien en het leek super klein. In ieder geval anders als wat ik voor ogen had. Gezien wij ook nog naar Chichen Itza gingen en Palenque, hebben we hier niet veel moeite ingestoken.

Overnachting | AirBNB | Kosten: €25 p.n.

Valladolid

Valladolid kent een gezellig centrum, met een groot plein in het midden en een kathedraal. Net als Tulum is dit geen mega drukke stad en kan je er gezellig wat eten en drinken. Rondom het centrum wordt er ’s avonds regelmatig livemuziek gespeeld in een van de cafés. Ook is dit een ideale plek om een van de mooiste Maya ruïnes te bewonderen; Chichen Itza. Op nog geen 4 km er vandaan, vind je de Cenote Ik Kil. Ideaal om te combineren dus. Daarnaast kan je vanaf Valladolid ook de pink lakes bewonderen.

 

To do – Chichen Itza

Een van de meest indrukwekkende plaatsen om de ruïnes van de Maya’s te bewonderen! Deze plek is daarom ook niet voor niets benoemt tot een van de zeven wereldwonderen ! Zo kan je een van de arena’s zien, waar vroeger spelen werden georganiseerd. De winnaar werd onthoofd boven op de middelste tempel, waardoor zijn hoofd met bloed en al via de trap naar beneden zou glijden. In die tijd, iets om trots op te zijn!

Kosten: ongeveer 240 peso’s p.p.

Cenote Ik Kil

Op nog geen 4 kilometer afstand ligt de prachtige Cenote Ik Kil. Het is een toeristische trekpleister geworden en veel mensen combineren dit met een bezoek aan Chichen Itza. Eerst zwetend lopend te kijken naar alle ruïnes om vervolgens hier af te koelen. Maar ben je voor de drukte aan, dan is dit prachtige plek om te genieten van een mooi natuur verschijnsel! De vogels die er rondfladderen, het gedrup van het water en de vele vissen die je langs je ziet zwemmen.

Kosten: ongeveer 180 peso’s p.p.

Las Colaradas

Ook wel in het Engels de “Pink Lakes” genoemd. En het zijn echt roze meren, wat een bijzondere verschijning! Daarnaast is het niet alleen al prachtig om de meren zo te zien, maar kan je er ook vele flamingo’s spotten. De reden dat deze meren roze kleuren, heb ik nog niet kunnen achterhalen. Maar dat maakt het zicht niet minder mooi;). Dit is echter wel wat lastiger te bereiken en het kost je ongeveer 2 uur rijden met de auto vanaf Valladolid.

Accommodatie | Hotel: El Zaguan Colonial | Kosten: € 25,-

Tip: probeer een auto te huren! Hierdoor kan je alle drie de plekken in 1 dag bezoeken en kan je net overal voor de drukte aan aanwezig zijn. Zo waren wij om 09:00 uur in Chichen Itza en om 10:30 uur begon het vol te stromen. Daarna waren wij doorgereden naar Ik Kil en waren wij daar als eerste! 40 minuten na onze aankomst, kwamen de eerste tourbussen vol met toeristen. Vervolgens zijn we doorgereden naar Las Coloradas. In totaal hebben wij 30 euro betaald aan de eigenaar van de hotel (hotelmanager) en 20 euro aan benzine. Wees dus creatief, mocht je geen “car rental” vinden!

 

Via Merida naar Palenque

Palenque is een eeuwen oude stad, gelegen midden in de jungle! Het kent een gezellig centrum, maar je komt hier vooral naar toe om de oude Maya ruïnes te bewonderen. Ook kan je vanaf hier prachtige watervallen bezoeken en genieten van de jungle. Zo valt er veel wildlife te spotten, echter hebben wij alleen maar een klein aapje gezien..

To do -Maya Ruïnes in de jungle

Deze Maya ruïnes liggen op ongeveer een halfuur rijden van de stad, midden in de jungle. Net als in Chichen Itza zijn de tempels hier erg goed bewaard gebleven! Je kunt zelfs bij een aantal tempels een kijkje naar binnen nemen of naar boven klimmen, voor het uitzicht. Dit had je echter in Chichen Itza niet.

Kosten taxi: 30 peso’s p.p. | Toegangskosten tot het park: 90 peso’s p.p.

 

Aqua Azul

Wanneer je op het internet intoetst “to do Palenque”, komt deze waterval sowieso in beeld. Echter viel hij ons wat tegen. Het water was erg bruin. Waarschijnlijk komt dit door het regenseizoen. Iets om in je achterhoofd te houden, wanneer je de waterval gaat bezoeken.

Kosten: bus collectivo, 50 peso’s p.p. | Duur: 2 uur rijden | Kosten park: 40 peso’s

Misol-Ha

In tegenstelling tot Aqua Azul was Misol-Ha een stuk spectaculairder. De bus collectivo wil onderweg stoppen op de plek, waar je de waterval kunt bewonderen. Ben je klaar met het bezoeken van de waterval, dan wacht je vervolgens langs de weg, tot dat het volgende busje voorbij komt. Deze waterval is meer dan 30 meter hoog en je kan er zelfs achterlangs lopen. Prachtig om te zien hoe de hoeveelheid water naar beneden komt! Kosten: bus 70 peso’s p.p. (terugweg) | Ingang park: 10 peso’s p.p. | Toegang tot waterval: 20 peso’s p.p.

Overnachting | Airbnb | Kosten: € 28 p.n.

San Cristobal de las Casas

Dit was een van onze laatste bestemmingen in Mexico en veruit het leukste stadje dat we hebben bezocht! De stad ligt op meer dan 2000 meter hoogte tussen de bergen. De temperatuur is hierdoor kouder dan in de andere steden. Overdag is het een graad of 22 en in de avond, koelt het aardig af. Voor ons was dit erg aangenaam! Daarnaast trekt deze stad mensen over de hele wereld aan en hebben velen van hun ervoor gekozen om te blijven. Hierdoor zie je veel meer unieke winkels, verschillende restaurantjes en er eerst een hele relaxte vibe! Zeker een stad die je wilt bezoeken!

To do – Canyon de Sumidero

Op een klein uurtje rijden van de stad vind je de prachtige Canon del Sumidero. Met een kleine boot vaar je langs de gigantische bergen die uit de rivier steken. Met een beetje geluk kan je er krokodillen en aapjes spotten! Helaas is de canyon ook een verzamelplek geworden van plastic, wat door de regen mee de rivier in wordt gezogen. Erg zonde!

Kosten | $250 peso’s p.p. | de tour is inclusief vervoer, boottocht en het bezoek aan een klein dorpje dichtbij.

Overige activiteiten – Verder kan je er nog de waterval Chyflon bezoeken. Deze ligt op 3 uur rijden van San Cristobal en lijkt wel wat op de waterval Misol-Ha. Ook is het een aanrader om andere lokale dorpjes in de omgeving te bezoeken en het is mogelijk om in de buurt te paardrijden.

Accommodatie | Airbnb | Kosten: € 17,- p.n.

Tijdens je reis werken als vrijwilliger?!

Naast het rondreizen, wilden wij ook graag ergens vrijwilligerswerk doen. Via workaway.info hebben wij ons aangemeld en krijg je toegang tot advertenties van organisaties die om vrijwilligers vragen. Dit kan werk bij een hostel betreffen tot werken op een ranche, wat wij hebben gedaan. Mocht je de tijd hebben, dan is het zeker leuk om zoiets als dit uit te proberen. In ruil voor je werkprestaties, krijg je gratis een accommodatie en soms eten aangeboden.

De werkzaamheden die wij op de ranche hebben uitgevoerd zijn; tuinieren, houthakken, borstelen van de paarden, compostgrond bewerken, schoonmaken enzovoort. Ons verblijf was erg basic, waarbij de toiletten, dry-toilet betroffen, we ons douchten vanuit een teiltje en alleen het bed schoon voelde. Alles bij elkaar was zeker de moeite waard en een hele ervaring rijker! Je staat zeker even stil bij het feit, hoe goed je het eigenlijk wel niet hebt, thuis!

Op mijn Facebook en Instagramaccount kan je nog veel meer foto’s bewonderen!

Please follow and like me:

3 thoughts on “Mexico: rondreizen door zuid Mexico

  1. Wow de ene na de andere flashback! Leuk om te lezen dat jullie het ook zo een prachtig land vonden en dat het zoveel meer is dan het lawaaierige Cancun. Benieuwd wat jullie nu gaan doen. Have fun!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *