Duitsland, Europa, Home

Stedentrip – Berlijn

Berlijn, een stad vol geschiedenis, cultuur en bezienswaardigheden. Een stad wat zeker de moeite waard is om te bezoeken en ideaal is als stedentrip. Het beste te bezoeken gedurende het voorjaar, de zomer of in het najaar, gezien er veel te beleven is op straat.

In Berlijn vind je veel geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog. Te denken valt aan voormalig concentratiekamp Sachsenhausen, de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie en het herdenkingsmonument ”Holocaust Monument”. Deze bezienswaardigheden zijn erg indrukwekkend en zeker de moeite waard om te bezichtigen. Het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen is ongeveer 45 minuten rijden vanaf Berlijn.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie stond precies op de grens tussen oost en west Berlijn. West Berlijn was na de oorlog in handen gekomen van Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk  en Oost-Berlijn stond onder invloed van de Russen. Gezien Berlijn in het Oosten van Duitsland ligt, ontstond er een eiland, waarbij de helft van Berlijn van de geallieerden was. Checkpoint Charlie was het enige punt in Berlijn waar buitenlanders met de auto of bus naar Oost-Berlijn konden komen. Echter was dit verboden voor de mensen uit West-Berlijn, West- Duitsland of mensen die uit de Geallieerde landen kwamen. Daarnaast was de sfeer zeker niet prettig rondom Checkpoint Charlie en stonden aan weerskanten grote tanks gepositioneerd om elkaar te intimideren. 

Berlijnse Muur
Middels de borden op de weg, wandel je van Checkpoint Charly door naar de Berlijnse Muur. Een klein gedeelte van de Muur staat nog overeind. De Berlijnse Muur heeft bijna 28 jaar lang het westen van het oosten gescheiden. Wie een poging waagde om over de muur te klimmen, overleefde het niet. In 1989, viel de Berlijnse Muur en het was één groot feest in de stad. Eindelijk konden mensen weer vrij de grens oversteken en familie bezoeken. De muur was in totaal 45,3 kilometer lang. Ook is hier een museum te bezoeken waar je gratis toegang tot hebt en meer over de geschiedenis kunt lezen en zien.

Hollacaust - Berlijn     Berlijnse Muur
Holocaust Monument

Dit monument is in 2005 geplaatst om de Joden te herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het monument is zeer indrukwekkend en bestaat uit honderden betonblokken van verschillende hoogtes. Als je er doorheen loopt, voelt het als een doolhof, waar je niet direct de uitgang kan vinden. Ik heb niet direct een betekenis kunnen vinden, hoe het monument geïnterpreteerd moet worden, maar het laat zeker een indruk achter. De afstand tussen Checkpoint Charlie en het Holocaust Monument is wandelend goed te doen.

Brandenburger Tor

Dit betreft de belangrijkste poort in Berlijn wat tussen 1788 – 1791 is gebouwd. De poort stond aan de stadsgrens van het centrum en wie naar het centrum wilde, diende daar Tol te betalen. De Berlijnse Muur werd na de oorlog aan de westkant van de poort gebouwd, waardoor de Brandenburger Tor in de Russische sector stond. Je kon de poort vanuit het westen van Berlijn toen die tijd alleen bewonderen vanaf een verhoging en afstand. Het is een paar honderd meter wandelen vanaf het Holocaust Monument.

Brandburger Tor- Currywurst Tempelhof - Berlijn

Vliegveld Tempelhof
Tot 2008 werd dit vliegveld nog gebruikt, maar daarna is het gesloten. Het vliegveld bevindt zich midden in Berlijn en wordt nu gebruikt als een groot park. Tijdens de Koude Oorlog was dit vliegveld van groot belang voor de geallieerden. Dit vliegveld lag in West Berlijn en gaf de geallieerden de mogelijkheid om goederen te transporteren tijdens de Koude Oorlog. Toen de Russen alle grenzen dicht hadden gegooid en men niet meer naar Berlijn kon komen, was het vliegveld de enige optie. Blijft bijzonder om rond te lopen over de landingsbanen. Ook is het mogelijk om een rondleiding te krijgen door bijna het langste gebouw van de wereld, van meer dan 1 km lang.  

Naast de vele historische monumenten kan je je in Berlijn ook heel goed vermaken met culturele bezienswaardigheden. Zo vond ik twee parken, waar veel eigen creatieve kunstwerken tentoongesteld worden, erg leuk om te bezoeken. Daarnaast kan je nog een bezoek wagen aan de bekende Fernsehturm of het bekende Alexander Platz. Hieronder een korte beschrijving van de twee parken, die ik zeker de moeite waard vind om te bezoeken.

Raw Gelände
Was op loopafstand van onze accommodatie te bereiken. Dit is een oud industrieterrein, waar kunstenaars, graffiti-artiesten, meubelmakers, hun werkstukken graag laten zien. Daarnaast zijn er verschillende eettentjes, waar je onder het genot van een hapje en een drankje kan genieten van de sfeer. Ook is er een skateboardhal en klimmuur te vinden, waar de actievelingen hun energie kwijt kunnen. Gezien wij er eind oktober waren, was het minder druk. Het lijkt mij zeker leuk om op een zomerse avond hier nog een keer rond te lopen.

Grafity - Berlijn Mauerpark - Berlijn

Mauerpark
In het noorden van Berlijn ligt Mauerpark, waar op elke zondag een vlooienmarkt te
vinden is. Het park staat dan vol met diverse kraampjes, van kleding, sieraden, vintage meubels tot aan eettentjes die eten serveren van verschillende culturen. Voor mensen die uit Groningen komen, een soort Noorderzon gevoel! Daarnaast zien straatmuzikanten hun kans om mensen te amuseren met hun muziektalent. Wij hadden deze dag erg geluk met het weer en het was heerlijk om buiten te zijn. 

Eten en drinken
In Berlijn zijn volop gelegenheden om lekker te kunnen eten. Indien je low budget wilt reizen, zijn er veel ”food” tentjes in de parken te vinden. Hier kan je genieten van verschillende keukens voor weinig geld. Heerlijk om mensen te kijken, genieten van het weer, de muziek en niks moeten!

Raw-Gelände - Berlijn Raw-Gelände 3 - Berlijn

Meer foto’s zijn te vinden op mijn facebookpagina, klik hier om ze te bekijken! 

 

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *