Italië

Stedentrip: Bergamo – Milaan

Onlangs ben ik samen met mijn vriend een weekend naar Italië geweest. Een weekend? Ja een weekend! Gezien de vliegtickets steeds goedkoper worden, maakt het bijna niet uit of je een weekend naar Amsterdam gaat of een weekend naar het buitenland.
Oke, het is misschien niet helemaal eerlijk, omdat Kirsten er woont. Maar tegenwoordig kan je via airbnb of booking.com al hele leuke en goedkope overnachtingen vinden.

Maar wat is er zo leuk aan deze bestemming?

Bergamo:
Bergamo ligt iets noordelijker dan Milaan en is gevestigd tegen de Italiaanse Alpen. De stad bestaat uit twee lagen, waarbij het oude stadscentrum bovenop een heuvel/berg is gebouwd en omringt wordt door een oude stadsmuur. Het nieuwe centrum ligt lager in het dal, waar je overigens de meeste winkels kunt vinden om te shoppen. Is het centrum niet voldoende? Dan is er een groot shoppingcenter, genaamd Oriocenter te vinden tegenover het vliegveld.

Citta Alta 
Citta Alta ofwel de oude stad, is zeker de moeite waard om te bezoeken. Indien je een auto hebt gehuurd, kan je via een slingerweg naar de oude stad toe rijden. Voor de binnenstad van Citta Alta geldt een verbod voor auto’s, waardoor je in alle rust de historische stad kan bewonderen.De oude stad bezit leuke knusse winkeltjes en restaurantjes. Daarnaast vind je er de universiteit, een groot plein met daaraan grenzend een katholieke kerk en vele andere bezienswaardigheden. Ook zijn er vele winkeltjes, boetiekjes en restaurantjes te vinden, waar je heerlijk een kop cappuccino kunt drinken. Wanneer je dan toch de tijd neemt om even tot rust te komen, vergeet dan vooral niet de traditionele taart Polentina. Een heerlijk zoet gebakje, wat typisch iets is uit Bergamo.

Tip voor een romantisch diner: Ristorante Pizzeria San Vigilio! Dit restaurant ligt in Citta Alta, bovenop de berg. Daarnaast heeft het restaurant een glazenwand, waardoor je tijdens je diner heerlijk kan genieten van het uitzicht. In de verte zou je Milaan kunnen zien liggen. De kaart varieert van lekkere pasta’s, vleesgerechten, vis etc. tot aan heerlijke pizza’s. Voor ieder wat wils 😉

Tip borrelen en hapjes: Bobino in Bergamo. Deze bar zit wat verstopt in het centrum van Bergamo, maar het is zeker de moeite waard om er een avond te borrelen. Want bij dit restaurant betaal je € 5,00 per wijnglas, waarbij je vervolgens gratis je bord mag vullen met al het lekkers wat er op de tafel staat. Een soort lopend buffet. Dit is een leuke plek om te gaan zitten, wanneer je bijvoorbeeld een uitgebreide lunch hebt gehad en geen zin meer hebt om je ’s avonds weer helemaal vol te proppen.

Vervoer 
Ben je niet in het bezit van een auto dan zijn er nog 3 andere mogelijkheden om bij de oude stad te komen:
1. Met de bus. Vanaf het vliegveld is er een directe lijn die helemaal naar boven rijdt.
2. Funicolare: Dit is een soort tram. Vanaf het dal kan je de Funicolare nemen die je naar het eerste deel van de Citta Alta brengt. Ben je nog niet hoog genoeg? Dan gaat er nog een Funicolare vanaf het eerste deel van de Citta Alta verder omhoog. Hier tref je leuke restaurantjes, waarbij sommige een prachtig uitzicht hebben over het dal!
3. Te voet: Je kunt vanaf het dal al wandelend naar het oude stadsgedeelte komen. Echter ik zou er dan voor kiezen om met de Funicolare naar boven te gaan en dan wandelend weer naar beneden. Het is namelijk wel een stukje lopen…

In 1 dag kan je veel zien van Bergamo en daarom is het ideaal te combineren met een dag Milaan of bijvoorbeeld een dag de bergen in. Vanaf het vliegveld van Bergamo kan je voor € 5,00 enkele reis met de bus naar Milaan. De rit duurt ongeveer 30 minuten tot aan 45 minuten. Ook kan je vanaf het vliegveld gemakkelijk een auto huren.

Milaan
Milaan wordt vaak omschreven als het walhalla om te winkelen, maar persoonlijk vind ik de stad daar net iets te druk voor. Zeker wanneer je vanaf de Duomo naar de drukke winkelstraat loopt, krijg je het gevoel alsof je in een groot mierennest terecht bent gekomen. Verschrikkelijk.

Omdat Milaan een Businessstad is, is het niet direct de moeite waard om hier een lang weekend te verblijven. Nog een voordeel om dit te combineren met Bergamo. 1 ding wat je sowieso gezien moet hebben, wanneer je naar Milaan gaat is de Duomo.

Duomo – De Duomo Santa Maria Nascente is een van de grootste rooms- katholieke kathedralen in de wereld. In de 14e eeuw is Graaf Giangaleazoo Visconti begonnen met het bouwen van de Dom. Uiteindelijk is de bouw in de 20e eeuw pas afgerond. Je kunt de Duomo van binnen bewonderen, maar wat het extra leuk maakt is dat je ook de torens kunt bezoeken. Je kunt dan genieten van de prachtige architectuur en van het uitzicht over de stad.

Galleria Vittorio Emanuelle  – Vanaf de Duomo wandel je zo naar het Galleria Vittorio Emanuelle, een prachtig gebouw waar luxueuze winkels in zijn gevestigd. Heerlijk om doorheen te wandelen en je ogen uit te kijken van al dat moois.

Castello Sforzesco – Deze burcht werd ook in de 14e eeuw gebouwd en is een gigantisch gebouw. Het dient tegenwoordig als museum, waar je o.a. het onvoltooide beeld van Michelangelo kan bewonderen. Je kan er ook voor kiezen om het museum niet te bezoeken, maar er doorheen te lopen. Wanneer je langs de fontein loopt en alsmaar rechtdoor gaat, kom je vanzelf uit bij een park, waar je in het gras kan zitten en lekker even kan mensen kijken.

Verder is het stadsdeel Naviglio een van de gezelligste wijken van Milaan, waar veel kunstenaars zijn gevestigd.
Daarnaast zou je het voetbalstadion van AC Milan en Inter Milan kunnen bezoeken. Kortom, genoeg keuze. Maar langer dan 2 dagen, zal ik niet spenderen aan Milaan. Er zijn natuurlijk meer dingen te bewonderen en het boekje van 100procenttravel geeft je leuke informatie en tips. Zij schrijven over verschillende steden, waarbij zij verschillende routes maken. Aan de hand van de toegevoegde plattegrond, kan je op een leuke manier de stad verkennen en ontdekken.

Bergen – Heb je Milaan al eens gezien, dan kan je er ook voor kiezen om een auto te huren vanaf het vliegveld en de bergen in te gaan. Binnen 1 uur rij je zo de bergen in, waarbij je opzoek kan gaan naar een leuke hiketocht. Ook kan je vanaf Bergemo gemakkelijk het Lago di Como bezoeken, waar George Clooney een huis heeft. Lago di Garda of Lago D’Iseo zijn ook leuke opties om naar toe te rijden. Bezoek je Italië in de winter? Dan kan je er ook voor kiezen om 1 dag te gaan skiën of snowboarden. Foppolo is een ideaal skigebied, waar je je prima een dag kunt vermaken.

Zijn jullie al eens in Bergamo of Milaan geweest? Hoe was jullie ervaring?

Ook leuk om te lezen: Roadtrip door Noord Italië

Bekijk onze Facebook voor de mooie foto’s uit de omgeving Bergamo en Milaan.

Please follow and like me:

1 thought on “Stedentrip: Bergamo – Milaan

  1. […] OPTIONEEL DAG 5: BERGAMO Mocht je de tijd hebben, breng dan zeker een bezoek aan Bergamo. Bergamo heeft een mooi historisch centrum, wat bovenop de heuvel/berg ligt. Er zijn veel unieke winkels te vinden binnen de oude stadsmuren en je kunt er zeker een lekker italiaans ijsje scoren. Ook kan je er met de oude funicolare (oude bergtrein) omhoog komen. Scheelt weer een rit met de auto of benen ;). Wil je meer weten? Lees dan mijn blog over een stedentrip naar Bergamo!  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *